Ovo niko nije očekivao! Njemačka pooštrava korona-pravila, evo o čemu se radi: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ovo niko nije očekivao! Njemačka pooštrava korona-pravila, evo o čemu se radi:

Ovo niko nije očekivao! Njemačka pooštrava korona-pravila, evo o čemu se radi:

Preuzeto sa DW.com

Savezna Republika Njemačka pooštrava pravila u borbi protiv korona virusa, rečeno je poslije razgovora kancelarke Merkel i pokrajinskih premijera. Manje gostiju na proslavama, jača kontrola posjeta restoranima i – preporuka da se provjetrava.

Iako se Njemačka, u odnosu na većinu drugih zemalja, još uvijek dobro bori sa pandemijom, i ovdje se od kraja jula broj registrovanih dnevnih zaraza konstantno povećava i ovih dana je prešao dvije hiljade. Kako dolazi hladniji period kada ljudi više borave u zatvorenom prostoru, uvode se strožija pravila i kazne za one koji ih se ne pridržavaju.

„Mnogo smo naučili i dobro smo prošli kroz ljeto. Sada je broj novih infekcija ponovo porastao što je zabrinjavajuće s obzirom na jesen i zimu. Tome se možemo suprotstaviti pravim mjerama. Mora se spriječiti novi lokdaun”, rekla je kancelarka Angela Merkel poslije video-konferencije sa 16 premijerki i premijera saveznih pokrajina u utorak uveče.

Glavni cilj savezne vlade je da održi ekonomiju, dodala je Merkel, dok je kao još jedan prioritet izdvojila da škole i vrtići moraju i dalje raditi. „Zbog toga će se na izbijanje žarišta zaraze odgovoriti ciljano, regionalno i lokalno. Ne bi trebalo zatvarati čitave škole, već izolovati samo pogođene grupe, na primjer određena odjeljenja”, objasnila je kancelarka.

Kao i uvijek poslije ovakvih sastanaka, važno je šta će od dogovorenog primijeniti koja njemačka pokrajina jer one imaju isključivu nadležnost u suzbijanju zaraznih bolesti. Pravila su i do sada bila veoma različita u raznim dijelovima zemlje.

Manja slavlja

Dogovoreno je da se proslave u javnom ili iznajmljenom prostoru ograniče na 50 osoba ukoliko je u tom okrugu u prethodnih sedam dana zabilježeno 35 novozaraženih na 100.000 stanovnika. Ako bude 50 zaraženih na 100.000, onda se broj učesnika ograničava na 25.

Međutim, kada se radi o slavljima u privatnom prostoru – nema obavezujućih pravila, ali se izričito preporučuje da se broj učesnika ograniči na 25, odnosno na 10 osoba.

U Njemačkoj od ponovnog otvaranja restorana, barova i kafića gosti moraju da ostave svoje podatke – da bi se u slučaju zaraze mogle kontaktirati potencijalno ugrožene osobe. To su obično mali formulari gdje se unosi ime i prezime, broj telefona, datum, te tačno vrijeme i mjesto boravka u lokalu. Ponegdje se traži i datum rođenja, kućna adresa i imejl. Ispunjene formulare sa podacima ugostitelj mora da čuva mjesec dana i potom ih uništi.

Novost je što su sada ugostitelji odgovorni da podaci gosta budu ispravni – inače će biti kažnjeni sa najmanje 50 eura. Zato ugostitelj sada može da traži da gost pokaže neki lični dokument. Konkretna pravila i visinu kazne određuju pokrajine, a neki premijeri su najavili da će kazne biti mnogo drastičnije – i do 1.000 eura.

U aneksu protokola sastanka se navodi da je pokrajina Tiringija kojom upravlja ljevičarski premijer Bodo Ramelov zahtijevala zakon kojim bi se regulisalo da podaci gostiju smiju da se koriste isključivo radi zaštite od infekcije.

Međutim, na konferenciji za štampu, kancelarka Merkel je rekla da ti podaci smiju da se koriste i za krivično gonjenje, te da je to regulisano krivičnim zakonom koji pak neće biti izmijenjen. Isti je slučaj sa ličnim podacima koje moraju da daju gosti u hotelu.

Važno je provjetravati

Da bi se spriječilo širenje zaraze, da bi pravila mogla da se provedu, potrebna je spremnost građana da ih poštuju, rekla je Angela Merkel. Ona je pozvala građane da i dalje poštuju već postojeća pravila – odstojanje od najmanje 1,5 metara, da redovno peru ruke i nose maske, kao i do sada. I još: da koriste aplikaciju za pametne telefone kojom se prate zaraze i da što češće provjetravaju prostorije.

Kancelarka je rekla da se mnogi nasmiju kada se pomene provjetravanje, ali da je to vrlo efikasna metoda za sprječavanje širenja zaraze. S tim u vezi je još početkom septembra najavljeno da će se za uređaje za ventilaciju za ovu i narednu godinu izdvojiti ukupno 500 miliona eura.

U Njemačkoj uskoro počinje dvonedjeljni jesenji školski raspust, pa je kancelarka savjetovala da se ne odlazi na odmore u rizična područja: „Možete na odmor i u Njemačku. U Evropi takođe postoje područja koja nisu rizična. Na primer, u Italiji još uvijek imamo relativno nizak rizik od zaraze.”

Zeleni i prosvjetari nezadovoljni

I mada je premijer Bavarska Markus Zeder pohvalio jedinstvo kakvog ranije bilo na sastancima kancelarke i 16 premijerki i premijera, rasprave je bilo oko više pitanja, kao na primer oko ograničenja privatnih slavlja, a rezultati i veoma kritički komentarisani.

Predsjednik udruženja njemačkih prosvjetara Hajnc-Peter Meidinger kaže: „Razočarani smo što odluke ne sadrže precizne, jedinstvene smjernice za higijenske mjere u školama koje se odnose na odgovarajući nivo zaraze”.

Šefica poslaničke grupe Zelenih Katrin Gering-Ekart kaže da je ispravno to što vlade hoće da škole i vrtići ostanu otvoreni što je više moguće i da se spriječi šatdaun: „Ali, ostaje nejasno kako vlada namjerava to učiniti.”

Gering-Ekart je pozvala na osnivanje nezavisnog savjeta za pandemiju: „Ne smije se stvoriti utisak da je zaštita od virusa samo stvar političkih pregovora. To je jedini način da se osigura da građani imaju potrebno povjerenje u vladino upravljanje krizama”, rekla je ova političarka opozicionih Zelenih.

Izvor: DW.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *