OVO SU NOVA PRAVILA ZA PUTOVANJA: Uvode se četiri nove kategorije, evo ko smije putovati i gdje - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / OVO SU NOVA PRAVILA ZA PUTOVANJA: Uvode se četiri nove kategorije, evo ko smije putovati i gdje

OVO SU NOVA PRAVILA ZA PUTOVANJA: Uvode se četiri nove kategorije, evo ko smije putovati i gdje

Države članice Evropske unije su jučer prihvatile da koordiniraju uslove putovanja stanovništva tokom pandemije koronavirusa. Tako je dogovoreno na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Unije.

To podrazumijeva izradu pandemijske mape država na osnovu koje će se donositi mjere za putovanje, a što se odnosi na uslove testiranja i karantina. Usaglašeno je da se mjerama mora osigurati sloboda kretanja, transparentnost za građane i kompanije te izbjeći narušavanje pružanja usluga.

Iz Evropske komisije su pozdravili ovaj dogovor i napomenuli su da su se građani suočavali s mnogo različitih pravila i postupaka, kao i nejasnim informacijama po ovom pitanju.

Novi pristup EU nalaže uspostavljanje zajedničkih kriterija za procjenu rizika zaraze od koronavirusa za svaku državu i regiju pojedinačno.

Informacije o putovanjima i žta sve treba da znate ako putujete u domovinu možete pročitati OVDJE

Usaglašeno je da se rizik procjenjuje na osnovu broja testiranih osoba na 100.000 stanovnika u sedam dana prije same procjene, kao i broja onih koji su pozitivni na koronavirus. U obzir će se uzimati i broj novozaraženih ljudi u posljednje dvije sedmice u datoj regiji Evrope.

Pandemijska mapa jeste zajedničko mapiranje rizičnih područja u EU. Države i regije na mapi će biti obilježene zelenom, narandžastom, crvenom i sivom bojom.

Zelenom će biti obilježene one u kojima je broj novozaraženih manji od 25 u posljednje dvije sedmice, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri posto.

Narandžastom će biti obilježene one u kojima je broj zaraženih manji od 50 u posljednje dvije sedmice, a postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih četiri i više posto. Ovom bojom će biti obilježene države i regije u kojima je broj novozaraženih između 25 i 150, ali je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih manji od četiri posto.

Crvenom će biti obilježene visokorizične zemlje u kojima je situacija lošija u odnosu na uslove kojima je definisano obilježavanje zelenom i narandžastom bojom.

Sivom bojom će biti obilježene zemlje i regije za koje nema dovoljno informacija za procjenu rizika i to na osnovu kriterija koje je utvrdila EU ili je u njima broj testiranih manji od 300 na 100.000 stanovnika.

Navedene uslove moraju primjenjivati sve članice EU. Putnici iz dijelova Evrope koji su obilježeni zelenom bojom moći će putovati bez ikakvih ograničenja, oni koji dolaze iz dijelova obilježenih narandžastom i crvenom bojom mogli biti biti u karantinu, samoizolaciji i podvrgnuti testiranju prije ili po dolasku u drugu državu. O svakoj novi mjeri koja se odnosi na uslove putovanja svaka država mora ostale obavijestiti 48 sati prije primjene.

Informacije o putovanjima i žta sve treba da znate ako putujete u domovinu možete pročitati OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *