Njemačka ide u ponedjeljak 2. novembra u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka ide u ponedjeljak 2. novembra u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Njemačka ide u ponedjeljak 2. novembra u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih država rečeno je da je razgovarano o novim mjerama te je prema posljednjim informacijama odlučeno da Njemačka od 2. novembra ide u lockdown.

O navedenoj odluci pišu njemački mediji te je navedeno da su o lockdownu saglasni svi premijeri, ali o novim mjerama još ništa nije detaljno rečeno.

Bild je naveo da bi novi lockdown trebao trajati četiri sedmice te da će Merkel nakon sastanka s premijerima o svemu obavijestiti vođe parlamentarnih grupa u Bundestagu.

Ovu vijest je potvrdila zamjenica glasnogovornika Vlade Martina Fietz.

Sutra ujutro će Merkel u Bundestagu izvijestiti o stanju u vezi s koronavirusom u Njemačkoj.

Olaf Schol, ministar finansija, rekao je na sastanku kako i on vjeruje da su Njemačkoj potrebne drastične mjere.

Najavio je i stabilizaciju i pomoć vlade za zatvorene poslove te predvidio da će za to trebati 10 milijardi eura za četiri sedmice lockdowna.

Male kompanije mogle bi dobiti pomoć vlade do 75 posto iznosa njihovih prihoda koje su ostvarili u istom mjesecu prošle godine. Veće kompanije mogu ostvariti do 70 posto podrške.

Njemački mediji su ranije danas javili kako Merkel želi zatvoriti kafiće, restorane, škole, teretane, muzeje i kina, ali Bild o tome još ne javlja.

Prema nacrtu mjera koji je procurio ranije sinoć, radili bi samo škole i vrtići.

Prodavnice bi mogle ostati otvorene budu li primjenjivale stroge higijenske mjere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Prema novim mjerama, ljudi bi mogli izlaziti samo sa članovima vlastitog domaćinstva, stoji u tekstu predloga suzbijanja virusa u Njemačkoj u kojoj su u utorak ujutro potvrđene 14.964 novozaražene osobe.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Ako želite pokrenuti ili preuzeti firmu u Njemačkoj, ovo bi vas moglo zanimati

Interes njemačkih privrednika za preuzimanje firmi drastično je opao, objavila je u srijedu Privredna komora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *