Izbori u BiH - nagovještaj promjena? Ovo su preliminarni rezultati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Izbori u BiH – nagovještaj promjena? Ovo su preliminarni rezultati:

Izbori u BiH – nagovještaj promjena? Ovo su preliminarni rezultati:

Vladajuće stranke gube pozicije u Sarajevu, Banjaluci, Bijeljini, Zenici, Tomislavgradu… Za analitičare je to nagovještaj boljih dana za BiH

Pobjeda kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića na izborima za gradonačlenika Banjaluke možda je najveće iznenađenje lokalnih izbora u BiH. Tokom slavlja u izbornom štabu, Stanivuković je najavio otvaranje Banjaluke za građanska okupljanja, što je prethodna vlast reducirala, te kazao kako da bi njegova pobjeda trebala biti signal ne samo za Banjaluku, nego i za cijelu Republiku Srpsku (RS). “Ovo je poruka i svim našim građanima koji su zbog loše politike morali napustiti naš grad da se vrate u Banjaluku”, rekao je Stanivuković. 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik priznao je poraz i kazao da “gubitak Banjaluke nije mali udarac”. “Od sutra sam ja predsjednik Glavnog odbora SNSD-a u Banjaluci”, dodao je. Dodik je naglasio da SNSD vodi u 41 općini i ima gradove Doboj, Prijedor i Istočno Sarajevo, mada stranke predvođene PDP-om i Srpskom demokratskom strankom (SDS) ukazuju na “ozbiljne” izborne nepravilnosti u Doboju.

Srđan Mandić: “Ovo je početak nove BiH”

U Sarajevu, stranke građanske orijentacije, “Četvorka” – Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda (NiP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NLB), porazile su Stranku demokratske akcije (SDA) u večini općina, što se smatra velikim zaokretom biračkog tijela u glavnom gradu BiH. Kandidat NS-a Srđan Mandić odnio je veliku pobjedu u sarajevskoj Općini Centar nad kandidatom SDA Nedžadom Ajnadžićem. Poručio je da su ovi izbori bili i referendum o tome u kakvoj BiH građani žele živjeti. “Snovi koje smo sanjali još u rovovima tokom agresije na našu zemlju sada se ostvaruju. Ovo je početak neke nove BiH”, rekao je Mandić.

Lider SDA Bakir Izetbegović priznao je poraz u Sarajevu i naglasio da je svjestan promjena u velikim bosanskohercegovačkim gradovima. “Izgubili smo u Sarajevu, ali smo pobijedili u BiH. Vidimo promjene u Banjaluci i Bijeljini. To nisu ‘tektonske’ ali su važne promjene”, rekao je Izetbegović. “SDA je osvojila načelnička mjesta u 30 općina, tri puta više od ‘četvorke’ i ostaje najjača stranka”, dodao je lider SDA.

Neizvjesno u Srebrenici

Kandidat SDP-a Jasmin Imamović osvojio je i peti gradonačelnički mandat u Tuzli, dok je nezavisni kandidat Fuad Kasumović ponovo pobijedio u Zenici. “Nisam ljude dijelio po stranačkoj pripadnosti, nego sam bio gradonačelnik svih. Za četiri godine nisam zadužio grad nijednu marku, a vratio sam 24 miliona duga”, kazao je Kasumović. 

Neizvjesno je u Srebrenici, gdje su kandidati probosanske koalicije Alija Tabaković i srpske Nikola Grujičić proglasili pobjede. “Uočili smo mnogo nepravilnosti. Ono čega se najviše bojimo jeste upad srbijanskih sigurnosnih službi i institucija. Ljudi su i na dan izbora dobijali lične karte. Dešavalo se da osoba koju vratilmo sa biračkog mjesta, jer joj je istekla lična karta, nakon pola sata dođe sa novom, trajno važećom ličnom kartom. Sve ćemo prijaviti CIK-u”, kazao je Tabaković. Podaci o rezultatima za izbor načelnika Srebrenice mijenjaju se iz sata u sat.

Pobjeda Stanivukovića je “izraz građanskog nezadovoljstva SNSD-om”

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH zadovoljna je preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u BiH, uprkos porazu u Tomislavgradu i Prozoru. Prema preliminarnim podacima, HDZ BiH dobio je načelničke pozicije u većini zapadnohercegovačkih općina, uključujući Stolac, te u pojedinim srednjobosanskim i posavskim općinama. 

Analitičari tvrde da Draško Stanivuković ima šanse da postane političar kakvog u BiH dugo priželjkuju “pod uslovom da ne koketira sa nacionalizmom”. Navode da su birači na ovim izborima kaznili afere i negativne kampanje, posebno na području Sarajeva. Također, napominju da bi pobjede u utrci za načelničke pozicije bez odgovarajuće podrške u općinskim vijećima mogle rezultirati i blokadama. U komentaru za lokalne medije, urednik banjalučkog portala “Istinito” Željko Raljić kaže da je pobjeda Draška Stanivukovića “izraz građanskog nezadovoljstva u Banjaluci gdje SNSD vlada od 2000. godine”. “Prepoznato je da je ta vlast radila za svoje interese, a ne za interese građana. Ovim počinje ciklus promjena u RS-u, a onda i u cijeloj BIH”, kaže Raljić.

Pluralizacija političke scene uprkos slaboj izlaznosti

Politički analitičar Žarko Papić smatra da je strah od zaraze korona virusom jedan od razloga slabije izlaznosti birača. On podsjeća da slaba izlaznost “najviše pogođa mlade i opoziciju” i da “velike” stranke imaju stalno glasačko tijelo. Dodaje, međutim, da je na ovim izborima u velikim gradovima došlo do krupnih promjena i da je “pluralizacija političke scene u RS-u, ali i u nekim ‘hrvatskim’ područjima veoma važna za cijelu BiH”.

Prema podacima CIK-a, na lokalnim izborima u BiH 2020. godine glasalo je je 50 posto od 3,2 miliona registriranih birača. Nakon 12 godina, izbori u Mostaru će, prema ranijoj odluci CIK-a, biti održani 20. decembar.

Izvor: DW.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *