Da li Angela Merkel ponovo uvodi totalni Lockdown? Uvodi se policijski sat, zatvaraju se skoro sve radne kao i škole... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Da li Angela Merkel ponovo uvodi totalni Lockdown? Uvodi se policijski sat, zatvaraju se skoro sve radne kao i škole…

Da li Angela Merkel ponovo uvodi totalni Lockdown? Uvodi se policijski sat, zatvaraju se skoro sve radne kao i škole…

28 članica i članova njemačke znanstvene akademije Leopoldine obratilo se vladi Angele Merkel pismom u kojemu traže da se od 14. decembra uvedu drastične mjere ograničenja javnog života u toj zemlji kako bi se suzbila pandemija koronavirusa

Vodeći njemački naučnici iz različitih područja, od matematike i hemije preko različitih grana medicine pa sve do političkih i društvenih nauka, u pismu upozoravaju kako razvoj pandemije zabrinjava, potkrepljujući to podatkom da je zbog koronavirusa u 2020. u Njemačkoj preminulo više ljudi nego prethodne 2019. u saobraćajnim nesrećama.

Navode kako je i u Njemačkoj, kao i u mnogim drugim zemljama, zdravstveni sistem preopterećen, a učinkovito praćenje kontakata više nije moguće dok se karantena ne provede u pravom smislu te riječi. Iako smatraju da je potrebno da se što prije započne s vakcinacijom, dok se to ne dogodi, traže da se u cijeloj zemlji uvedu stroga ograničenja.

‘Od 14. decembra 2020. obvezno školovanje treba ukinuti i poticati ljude da rade od kuće, potrebno je zatvoriti sve trgovine koje ne prodaju hranu, lijekove i ostale osnovne namirnice. Društvene kontakte potrebno je ograničiti na najmanje moguće skupine’, pišu znanstvenici iz Leopoldine.

Potpisnici pisma napominju da vrijeme božićnih blagdana zbog pojačanih društvenih kontakata predstavlja veliku opasnost za daljnje pogoršanje zaraze. No oni ujedno pružaju priliku da se situacija popravi jer društvo funkcise sporije. ‘Obrazovne ustanove su na praznicima, proizvodna aktivnost u firmama znatno je smanjena. Ovo je prilika koja bi nam mogla olakšati zaustavljanje pandemije’, ocjenjuju naucnici, prenosi Tportal.

Konkretno, od 14. decembra predlažu uvođenje sljedećih mjera:

  • maksimalno smanjiti profesionalne i privatne kontakte
  • u pravilu organizirati rad od kuće
  • u saveznim državama u kojima je stanje lošije odmah prekinuti obvezno školovanje
  • zaustaviti sve grupne aktivnosti na području sporta i kulture

Od 24. decembra 2020., pa barem do 10. januara 2021. godine, javni bi život u cijeloj Njemačkoj trebao biti obustavljen.

Mjere koje predlažu su sljedeće:

  • zatvoriti sve trgovine osim onih s osnovnim namirnicama
  • produžiti božićne blagdane u obrazovnim ustanovama do 10. januara 2021.
  • izbjegavati putovanja i veća okupljanja tokom cijelog tog razdoblja
  • na strogi minimum svesti društvene kontakte izvan vlastitog kućanstva.

Izvor: superradio-minhen

Loading

O urednik

Također pogledajte

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *