Angela Merkel uvodi potpuni lockdown, evo šta to znači - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Angela Merkel uvodi potpuni lockdown, evo šta to znači

Angela Merkel uvodi potpuni lockdown, evo šta to znači

Kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i ministri njemačkih saveznih pokrajina u nedjelju će na sastanku razgovarati o novom lockdownu države.

Prema pisanju klix.ba , sve upućuje na to kako će doći do novog “lockdowna” i to već od srijede.

Ured kancelarke Angele Merkel želi zatvoriti trgovine, škole i vrtiće. Savezni ministar ekonomije Peter Altmaier (CDU) upozorio je na gubitak kontrole u pandemiji koronavirusa i pozvao na brzu reakciju prije Božića, piše Reuters.

“Stopa zaraze dramatično se ubrzala u posljednja tri dana. Jedinice intenzivne njege u bolnicama dosežu svoje granice kapaciteta”, rekao je Altmaier naglašavajući kako se s lockdownom ne može čekati da prođe Božić.

Neke njemačke savezne zemlje su već uvele stroža ograničenja. U Baden-Wurttembergu će od subote biti zabranjen izlazak od 20 do 5 sati ujutro. Iako Merkel želi od srijede ponovni lockdown još uvijek nije jasno kada bi to trebalo započeti i šta tačno uključuje.

“Sudeći prema svemu, lockdown će doći prije Božića, a ne poslije”, rekao je premijer Baden-Württemberga Winfried Kretschmann.

Ralph Brinkhaus (CDU/CSU) ponovio je svoj prijedlog za strogim mjerama u vrijeme praznika.

“Uvijek sam bio sumnjičav prema opuštanju ograničenja kontakata na Božić. Treba ograničiti prethodno dopuštene kontakte za 10 osoba i ponovo uvesti kontakte na samo dva kućanstva uključujući i praznike. Potrebna nam je kombinacija strogih pravila i lične odgovornosti”, rekao je Brinkhaus ističući kako nakon 10. januara neće sve biti kao u septembru.

Istovremeno, Brinkhaus je apelirao na crkve da razmotre alternative crkvenim službama.

“Apeliram na razumijevanje svećenika da što više smanje crkvene događaje i da potraže alternative kako vjernike ne bi izlagali bilo kojem riziku. Ako je potrebno, možemo mjere prilagoditi i uredbom”, rekao je političar CDU-a.

Izvor: klix.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

U Austriji 230.000 praznih radnih mjesta, traže se radnici iz BiH, Srbije…

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno radi na privlačenju novih radnika, s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *