TOTALNI LOCKDOWN! Nema popuštanja mjera ni za Božić i Novu godinu u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / TOTALNI LOCKDOWN! Nema popuštanja mjera ni za Božić i Novu godinu u Njemačkoj

TOTALNI LOCKDOWN! Nema popuštanja mjera ni za Božić i Novu godinu u Njemačkoj

Prema pisanju superradio-minhen u sjeni novih rekordnih vrijednosti novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj, sve više njemačkih političara traži hitno uvođenje strožih mjera, a pozivi da zemlja zatvori sve trgovine osim najbitnijih i poduzme ostale mjere zatvaranja sve su glasniji.

„Jedina šansa da situaciju stavimo pod kontrolu je hitno uvođenje tvrdog lockdowna. Ako ćemo čekati do Božića, mjesecima nakon toga ćemo se boriti s posljedicama“, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer za online magazin Spiegel.

On je rekao da je prednost koju je Njemačka imala na proljeće u usporedbi s ostalim zemljama u Europi „proigrana“.

„No to nije posljedica nediscipline građana nego nedostatka strožih mjera“, rekao je demokršćanski političar.

I ministar gospodarstva Peter Altmaier se založio za uvođenje strožih mjera zatvaranja „u najkraćem mogućem roku“.

U Njemačkoj opet bilježimo eksponencijalni rast broja zaraženih. To pod svaku cijenu moramo zaustaviti“, rekao je ministar privrede.

I bavarski premijer Marcus Söder pridružio se nekim vodećim njemačkim političarima koji zagovaraju da Njemačka ode u potpuni lockdown u razdoblju preko Božića i Nove godine.

“Moramo djelovati i to napraviti čim prije”, kazao je Söder tokom zajedničkog posjeta s ministrom zdravstva Jensom Spahnom budućem centru za vakcinaciju u Nürnbergu.

I vlada jugozapadne pokrajine Baden-Württemberg navela je kako je “tvrdi lockdown” koji bi trajao najmanje do 10. januara potreban kako bi se u smanjio broj infekcija u zemlji.

Novi rekordan rast zaraženih i umrlih

Državni epidemiološki Institut Robert Koch u petak ponovno bilježi rekordan broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa. U petak je zabilježeno 29.875 novih slučajeva zaraze te 598 umrlih.

Iako to nije bilo planirano, sve je vjerojatnije da će se predstavnici saveznih i pokrajinskih vlada održati izvanredni sastanak u nedjelju na kojem bi trebale biti razmotrene nove mjere koje bi najvjerojatnije sadržavale „tvrdi“ lockdown još prije Božića.

Početkom mjeseca kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina odlučili su produljiti mjere blažeg zatvaranja, uvedene početkom novembra, a koje sadrže zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih i sportskih ustanova te stroga ograničenja licnih kontakata.

Prema tom planu je bilo predviđeno da se pravila o ograničenju kontakata ublaže preko božićnih praznika, ali se ova odluka sada dovodi u pitanje.

Neke savezne pokrajine poput Saske i Bavarske su već uvele strože mjere lockdowna što uključuje i zatvaranje maloprodaje osim trgovina sa živežnim namirnicama i apoteke, a slično se planira i u ostalim saveznim pokrajinama poput Berlina.

Cilj sastanka koji bi se trebao održati u nedjelju je usklađivanje mjera kako bi na području cijele zemlje na snazi bila podjednaka pravila.

Na posljednjem sastanku je odlučeno da savezne pokrajine samostalno mogu uvoditi nove mjere ovisno o epidemiološkom stanju.

Sjeverne savezne pokrajine su slabije pogođene pandemijom od južnih.

Izvor: superradio-minhen

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *