ODLIČNE VIJESTI U NJEMAČKOJ: Od 2021 raste dječji doplatak, plate, penzije ali i porezi… Evo i koliko: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / ODLIČNE VIJESTI U NJEMAČKOJ: Od 2021 raste dječji doplatak, plate, penzije ali i porezi… Evo i koliko:

ODLIČNE VIJESTI U NJEMAČKOJ: Od 2021 raste dječji doplatak, plate, penzije ali i porezi… Evo i koliko:

Prema pisanju portala fenix-magazin, koronakriza je u 2020. godini donijela loše financijske rezultate za milione ljudi. Prema Institutu za ekonomska istraživanja (RWI) u Essenu, stvarni raspoloživi dohodak prvi je put opao u posljednjih nekoliko godina. Ali u 2021. godini stvari bi trebale izgledati ponovno puno bolje. Osim toga, potrošači se mogu radovati i poreznim olakšicama.

Dječiji doplatak i Hartz IV će se povećati u Njemačkoj. Evo koliko će iznositi:

Federalno vijeće donijelo je niz zakona od kojih će nezaposleni i porodice imati koristi od sljedeće godine. Između ostalog, dječji dodatak se povećava za 15 eura, a Hartz IV za 14 eura.

Federalno vijeće usvojilo je u petak niz zakona koji će od iduće godine biti u korist nezaposlenih i porodica. Dječji dodatak povećava se na prijelazu godine za 15 eura po djetetu. Prema zakonu koji je u petak odobrilo Federalno vijeće, po 219 eura bit će plaćeno za prvo i drugo dijete od januara 2021. godine, 225 eura za treće dijete i 250 eura za svako dodatno dijete.

POVEĆAVA SE MINIMALNA SATNICA U NJEMAČKOJ: Evo koliko će iznositi u 2021. godini

Minimalna plata će se povećati – također i za pripravnike

U 2020. godini radnici s niskim platama profitirat će od činjenice da će se zakonska minimalna plata povećati 1. januara – sa sadašnjih 9,35 eura na 9,50 eura po satu, a 1. juna za dodatnih 10 centi na 9,60 eura po satu. Minimalna plata povećava se i za polaznike. Oni koji započnu novu pripravničku poziciju u pripravničkoj godini 2021., u prvoj će godini naukovanja dobiti najmanje 550 umjesto dosadašnjih 515 eura. Oni koji primaju socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlenost II u novoj će godini dobiti i nešto više novca: od 1. januara standardna stopa za samce porast će za 14 na 446 eura.

Opet više PDV-a, ali manje poreza na dohodak

Dobre i manje dobra vijesti u 2021. godini stižu i kada su porezi u pitanju. Potrošači će vjerovatno imati negativan uticaj na istek smanjenja PDV-a: Od 1. januara u Njemačkoj će se ponovno primjenjivati ​​normalna stopa PDV-a od 19 % i smanjena stopa PDV-a od 7 %.

No, postoji i niz pozitivnih pomaka. Njemački ekonomski institut (Institut der Deutschen Wirtschaft (IW))  nabrojio ih je u nedavnoj studiji i izvukao krajnje pozitivan zaključak: „Kao i prethodnih godina, savezna vlada kompenzira učinak “hladnog napredovanja” na prijelazu godine, a također povećava dječji doplatak, uključujući i porezni odbitak za djecu („Kinderfreibetrag“). Budući da dodatak na solidarnost (Solidaritätszuschlag)  za većinu obveznika poreza na dohodak više nije primjenjiv u isto vrijeme, najveći je učinak olakšanja posljednjih godina.

Penzije će se povećati, ali vjerovatno samo na istoku Njemačke

Malo manje su dobre vijesti za penzionere u zapadnoj Njemačkoj: Prema predviđanjima njemačkog penzionog osiguranja, njihove se penzije neće povećati 2021. godine. Povećanje će biti samo za penzionere na istoku Njemačke, gdje se očekuje mali plus tokom prilagodbe penzija između istoka i zapada. Razlozi stagnacije su pad prosječne plate i manji broj obaveznika doprinosa zbog krize u koroni. Međutim, konačna odluka o usklađivanju penzija donijet će se tek na proljeće.

Dolazi osnovna penzija (isplata dodatka na nisku penziju)

Osnovna mirovina (Grundrente) dodjeljivat će se od 1. januara 2021. godine. Namijenjena je osiguranicima koji su desetljećima radili, ali su malo zarađivali i stoga moraju preživljavati s malom penzijom. Savezno ministarstvo rada pretpostavlja da će oko 1,3 milijuna ljudi imati koristi od osnovne penzije. Doplata će iznositi u prosjeku 75 do 80 eura mjesečno.

Izvor: fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *