ODLUKA O “LOCKDOWNU” U NJEMAČKOJ: Evo do kada će trajati i šta se mijenja: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / ODLUKA O “LOCKDOWNU” U NJEMAČKOJ: Evo do kada će trajati i šta se mijenja:

ODLUKA O “LOCKDOWNU” U NJEMAČKOJ: Evo do kada će trajati i šta se mijenja:

Prema pisanju portala fenix-magazin, Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri njemačkih saveznih država sastat će se 05. januara kako bi razgovarali i donijeli odluku o “lockdownu” koji je u Njemačkoj na snazi do 10. januara.

Njemački mediji pišu kako teško da iko vjeruje kako će nakon tog datuma mjere ograničenja popustiti. “Zaključani” smo do 10. januara. Ali šta onda? Mogu li se ponovno otvoriti trgovine, škole, vrtići, a možda i restorani? Kancelarka i premijeri sastat će se za tačno sedmicu dana, 5. januara. Već postoje prvi znakovi šta bi moglo proizaći iz ovoga – piše njemački RTL.

Normalan život, i to za samo 12 dana? S obzirom na još uvijek velik broj infekcija, u to niko ne vjeruje. Političari stoga sve više traže produljenje trenutne blokade.

Gradonačelnik Berlina Michael Müller (SPD) vjeruje kako će se mjere ograničenja produljiti.

– Čvrsto pretpostavljam da ćemo morati nastaviti živjeti s ograničenjima –  rekao je gradonačelnik Berlina Michael Müller (SPD) u ZDF-ovom “Morgenmagazinu”.

– Opseg se mora procijeniti na temelju broja infekcija, koje trenutno stagniraju na vrlo visokoj razini ili su se u najboljem slučaju malo smanjile. S tim u vezi, očekujem da ćemo i dalje imati ograničenja u januaru – dodao je Müller.

Njemačke zdravstvene vlasti izvijestile su u utorak o 12.892 nove infekcije koronom u roku od 24 sata. Uz to, zabilježene su još 852 smrti, izvijestio je Robert Koch Institute (RKI). Međutim, ove su brojke samo djelomično usporedive s vrijednostima iz prethodne sedmice, jer RKI očekuje manji broj testova i manje izvještaja zdravstvenih vlasti na prelazu godine. Ipak, broj smrtnih slučajeva bio je manji prije sedmicu dana –  731 smrtni slučaj. Broj novih infekcija bio je 19.528 prije sedmicu dana.

Broj novih infekcija prijavljenih zdravstvenim vlastima u roku od sedam dana na 100 000 stanovnika (sedmodnevna incidencija) iznosio je u utorak ujutro 149,2. Savezna vlada cilja na vrijednost manju od 50, jer se tada mogu ponovno pronaći lanci zaraze.

Šef ureda kancelarke Angele Merkel, Helge Braun već je rekao u ponedjeljak u intervjuu za RTL  kako očekuje da cijelu situaciju neće moći tačno procijeniti 5. januara, kada se sljedeći put sastaju, pa će stoga morati nastaviti sa Lockdownom .

Premijer Saarlanda Tobias Hans također se založio u intervjuu za RTL za produženje Lockdowna.

– Zaključavanje je neophodno i mora se “produžiti početkom januara”. Sredinom januara morate vidjeti kako su blagdani uticali na to da biste dalje planirali – zaključio je Hans.

Izvor: fenix-magazin

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *