Posljednje novogodišnje obraćanje Angele Merkel! Evo šta je saopćila naciji: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Posljednje novogodišnje obraćanje Angele Merkel! Evo šta je saopćila naciji:

Posljednje novogodišnje obraćanje Angele Merkel! Evo šta je saopćila naciji:

Kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel kaže da dolazeća godina donosi veliku nadu i zahvaljuje građanima za „historijski napor“ u borbi protiv epidemije. Merkel to navodi u svom vjerovatno posljednjem novogodišnjem obraćanju.

Prema pisanju portala DW.com, „Ovi dani i sedmice – i tu nema šta da se uljepšava – teška su vremena za našu zemlju. I tako će ostati još duže vrijeme“, kaže kancelarka Angela Merkel u svom vjerovatno posljednjem novogodišnjem obraćanju građanima koje se tradicionalno emituje na javnom servisu posljednje večeri u godini.

„Godine 2020. na nas se sručilo nešto sa čime svijet nije računao. Jedan do tada nepoznati virus uvukao se u naša tijela i živote. Pogađa nas tamo gdje smo najljudskiji: u bliskom kontaktu, zagrljaju, razgovoru, slavlju“, navodi Merkel.

Ona označava pandemiju kao „politički, društveni i ekonomski zadatak stoljeća“ i zahvaljuje građanima što su „uložili istorijski napor“ u suzbijanju virusa. Zima će biti teška, dodala je Merkel: „Znamo šta možemo da suprotstavimo virusu. Osim vakcine, imamo već efikasna sredstva – da se držimo pravila, svako od nas.”

„Teorije zavjere” su „cinične i surove“

„Kao društvo ne smijemo da zaboravimo koliko je ljudi izgubilo voljenu osobu tako da u posljednjim satima nije moglo da joj bude blizu. Njihov bol ne mogu da ublažim. Ali mislim na njih ove večeri“, kaže Merkel u govoru čiji se tekst ranije dostavlja medijima.

Kancelarka dodaje da je za ljude koji tuguju za najbližima ili sami osjećaju posljedice virusa gorak osjećaj kada „neki nepopravljivi negiraju postojanje virusa“. „Teorije zavjere nisu samo neistinite i opasne, one su cinične i surove prema ovim ljudima.”

Merkel kaže da je ovo bila godina u kojoj su „mnogi prevazilazili sebe, a nisu to oglašavali na sva zvona“ – poput ljekara i medicinskih sestara u bolnicama i staračkim domovima, ili vojnika koji pomažu u prevazilaženju pandemije, prodavaca, vozača, poštara, vaspitačica, nastavnika i policajaca…

„I ja ću se vakcinisati“

Početak vakcinacije je, kaže, nada na licima. „To su lica prvih vakcinisanih, najstarijih i njihovih njegovatelja i njegovateljica i medicinskog osoblja“, navodi Merkel i kaže: „I ja ću se vakcinisati kada dođem na red.“

Kako je Merkel odavno najavila političku penziju poslije izbora na jesen 2021, ovaj njen 16. novogodišnji govor je vjerovatno i posljednji. O tome kaže: „Nikada u poslednjih 15 godina nije nam svima zajedno ovako teško pala stara godina – a uprkos brizi i skepsi, nikada nismo sa toliko nade gledali u novu godinu.”

Izvor: DW.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

star covjek zabrinut

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Kako doći do njemačke penzije? Njemačka penzija, kao penzija bilo gdje u svijetu, dobiva se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *