Lockdown do kraja januara, a možda i duže? Evo šta ce biti sa školama, prodavnicama putovanjima... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Lockdown do kraja januara, a možda i duže? Evo šta ce biti sa školama, prodavnicama putovanjima…

Lockdown do kraja januara, a možda i duže? Evo šta ce biti sa školama, prodavnicama putovanjima…

Prema pisanju DW.com oštre mjere u borbi protiv epidemije u Njemačkoj trebalo je da traju do idućeg ponedjeljka, ali nema sumnje da će biti produžene. Broj novozaraženih još ne opada u dovoljnoj mjeri.

Tek u utorak kancelarka Angela Merkel i pokrajinski premijeri razmatraju kako dalje od idućeg ponedjeljka (11. januar), do kada traje lockdown. Međutim, već tokom vikenda je postalo izvjesno da popuštanja mjera neće biti – za popuštanje se ne zalaže maltene niko ko ima moć odluke.

„S obzirom na i dalje visoke brojke, neophodno je da se produže mjere i ograničenja“, rekao je ministar zdravlja Jens Špan, ukazujući da trenutno odjeljenja intenzivne njege bilježe najveći broj pacijenata sa kovidom od početka pandemije.

Prema Španovim riječima, bolje je sada produžiti ograničenja „nego prerano popustiti mjere, a onda možda nakon nekoliko sedmica opet biti pred teškom odlukom“.

I djeca ostaju kod kuće?

Institut „Robert Koh“ je u ponedjeljak (4. januar) javio da je u posljednja 24 sata zabeleženo 9.847 novih zaraza koronom, no postoji sumnja da zavodi za javno zdravlje tokom praznika i vikenda nisu dovoljno ažurno prenosili podatke, pa da je brojka osjetno viša.

Prema institutu, smrt još 302 osobe se povezuje sa koronom. Polovina od dosadašnjih 35.353 smrti u vezi sa virusom prijavljena je u decembru.

Nacionalni registar intenzivne njege bilježi 5.762 pacijenta sa kovidom, od kojih je 3.171 na respiratoru. Broj popunjenih kreveta tako je premašio broj praznih (4.657). Doduše, njemačke klinike u rezervi imaju još 10.871 krevet, no upozoravaju da im nedostaje ljudstva za njegu tolikog broja pacijenata.

Bavarski premijer Markus Söder je za tabloid Bild rekao da lockdown „mora biti produžen do kraja januara“. Premijer Tiringije Bodo Ramelow je i bez konsultacija sa kolegama najavio da će u njegovoj pokrajini mjere biti produžene do kraja mjeseca. 

U Njemačkoj su od početka decembra zatvoreni ugostiteljski objekti i prodavnice koje ne služe dnevnom snabdijevanju, školarci uče od kuće i produžen im je raspust. Ne očekuje se otvaranje škola i vrtića ni od ponedjeljka, osim za djecu roditelja koji se broje u suštinski važne grupe u doba pandemije, poput medicinskih radnika i policajaca.

Gradonačelnik grada-pokrajine Hamburga Peter Čenčer spada u one koji se zalažu za fleksibilnija pravila kada su u pitanju škole i razmišljaju da kombinuju prisustvo u učionicama i časove na daljinu. On je tražio da Savezna vlada „predstavi na kojoj naučnoj osnovi i na osnovu kojih podataka traži dalje paušalno zatvaranje vrtića i škola“.

Do kada ovako?

Premda nema izgleda da će mjere biti oslabljene govori se o tome na koliko zaključavanje treba da bude produženo.

Poslanik i stručnjak Socijaldemokrata za zdravstvo Karl Lauterbah traži da lokdaun ne bude više oročen na određeno vrijeme, već da traje sve dok se brojke zaraženih ne smanje dovoljno. On se pribojava nestanku podrške građana ukoliko se mjere popuste pa kasnije opet uvode:

„Teško da bismo još jednom mogli da objasnimo pooštravanje mjera. Otpor u stanovništvu bio bi prevelik“, rekao je Lauterbah za Špigel.

Pri tome će vakcinacija očito donijeti olakšanje mnogo kasnije nego što su se mnogi nadali. Posljednjih dana grme kritike iz opozicije i stručnih krugova zbog spore vakcinacije u Njemačkoj, gdje je do sada imunizovano svega oko 200.000 ljudi.

Zvaničnici odgovornost prebacuju na EU koja je u ime članica pregovarala sa proizvođačima vakcina.

Ipak na sankanje

Uprkos epidemiji, tokom vikenda su njemački sniježni predjeli bili krcati što je izazvalo saobraćajne kolapse i preopterećenje za policiju. Desetine hiljada ljudi su pohrilile na sankanje u regionima poput bavarskih Alpa, Harca ili Ajfela.

U Herfordu je policija prekinula bogosluženje u jednoj alternativnoj crkvi gdje je bilo više od stotinu vjernika bez maski i odstojanja. Napisano je 111 prekršajnih prijava.

Izvor: DW.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

star covjek zabrinut

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Kako doći do njemačke penzije? Njemačka penzija, kao penzija bilo gdje u svijetu, dobiva se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *