Lockdown ce biti produžen do kraja januara? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Lockdown ce biti produžen do kraja januara?

Lockdown ce biti produžen do kraja januara?

Premijer Njemačke savezne države Bavarske Markus Söder (CSU) slovi kao najizgledniji kandidat za novog njemačkog kancelara. Prema posljednjim istraživanjima ARD-a Söder uživa najveću podršku javnosti upravo zbog dosljednosti u borbi protiv koronavirusa, piše superradio-minhen.

Njemačka se unatoč dugotrajnom lockdownu i dalje bori s brojem novozaraženih, a bavarski premijer poziva na produženje lockdowna sve do kraja januara. Trenutni lockdown je na snazi do 10. januara.

“Lockdown se mora produljiti do kraja januara. Prerano ublažavanje vratilo bi nas na dalek put. Brojevi su još uvijek previsoki. Učinci Božića i Nove godine još uvijek nisu predvidivi. Moramo biti dosljedni i ne odustajati prerano.”, naglasio je Söder prije sastanka s kancelarkom Angelom Merkel (CDU) planiranom za utorak.

Merkel bi se u utorak trebala sastati s premijerima saveznih država kako bi evaluirali dosad učinjeno i procijenili buduće korake. Prema njemačkim medijima, savezne države su se u načelu dogovorile o produljenju lockdowna, ali ne i o tome treba li trajati dva ili tri sedmice, piše Kroativ.at

U intervjuu za Bild am Sonntag, Söder je oštro kritikovao nabavu vakcina od strane Evropske komisije. “Komisija EU vjerovatno je planirala previše birokratski, naručeno je premalo vakcina, a rasprave o cijenama bile su preduge”, rekao je Söder za Bild am Sonntag.

“Teško je objasniti da se u Njemačkoj razvija vrlo dobra vakcina, ali se brže vakinise negdje drugdje“, pojasnio je Söder.

Bavarski premijer je pozvao na značajna poboljšanja te je naglasio da postupci odobrenja i proizvodni procesi moraju se ubrzati. Prema njegovim mišljenju trebalo bi razmisliti i o mogućnosti da se vakcina proizvodi i u nekim drugim firmama.

Izvor: superradio-minhen

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *