Bolje biti beskućnik u Njemačkoj nego zaposlenik u BiH? Na samom početku godine hiljade građana već napustilo BiH, evo kako i zbog čega: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Bolje biti beskućnik u Njemačkoj nego zaposlenik u BiH? Na samom početku godine hiljade građana već napustilo BiH, evo kako i zbog čega:

Bolje biti beskućnik u Njemačkoj nego zaposlenik u BiH? Na samom početku godine hiljade građana već napustilo BiH, evo kako i zbog čega:

Nije davno bio 1. januar niti je davno bila Nova godina, ali kako sve u ovim pandemijskim, kriznim vremenima djeluje kao dug dan, onda se još nismo adaptirali na situaciju i počeli pronalaziti načine izlaska iz krize. Ili – neki ipak jesu.

Zaključno s posljednjim danom prošle, 2020. godine u Federaciji BiH je bilo zaposleno 520.493 ljudi, piše Večernji list BiH.

Čekalo se kraj godine

U statistici, od 11. januara 2021. broj zaposlenih pao je na 516.081 zaposlenu osobu. U prijevodu, gotovo 4 i pol hiljade onih koji su bili zaposleni do 31. decembra u samo 11 dana nove godine ostalo je bez posla.

Navodno novi pad broja zaposlenika vezan je uz dvije stvari, a to je da jedni odlaze u penziju, a drugo je, i to ono najčešće, da mnogi odlaze van. Upravo to je potvrdio i jedan analitičar koji je želio ostati anoniman.

“Kraj godine mnogima je prilika za novi početak, ali ne i, nažalost, u našoj zemlji. Lično znam barem deset ljudi koji su čekali kraj godine da napuste ovu zemlju i odu u Njemačku. Neki su planirali ići i prije. Međutim, kako se stanje s pandemijom razvijalo u negativnom smjeru, onda su pričekali s napuštanjem BiH.

Sada, kada se kraj krize nazire, onda se i radnici ohrabruju. To je posebno vidljivo u dijelovima Unsko-sanskog kantona, ali i RS-a, za koji nema statistike. Muževi sa sobom povlače supruge i djecu. Ognjišta se na ovim prostorima gase. I nije to samo problem BiH. Međutim, ovdje se to najviše osjeti jer optimizma nema.

I ostale zemlje bile su u ratu, pretrpjele strahote, ali se krenulo dalje, ima naznaka da će biti bolje. Val odlazaka krenuo je već od novembra i to se vidi po tome da je sada 5500 zaposlenih manje nego tada” – ističe sugovornik.

Potreban restart

Pandemija je otkrila i negativne strane privrede u BiH. Neke kompanije smanjivale su plate na minimalac, nisu uplaćivale doprinose, uvele su cjelodnevni ili svakodnevni rad svojim zaposlenicima, neovisno o vikendima. Sve ono ružno izlazi na površinu.

Nedavno je objavljena priča Seada Delića koji je u jednoj firmi u Gračanici kao poslovođa za 15 dana koliko se radilo primao 450 KM, dok su ostali radnici dobivali između 250 i 350 KM.

“To samo pokazuje da je bolje biti beskućnik, primjerice, u Njemačkoj nego zaposlenik u nekim firmama u BiH. Dovodimo se u stanje da svaka općina ili grad moraju imati narodnu kuhinju i zbog zaposlenih, a kamoli zbog nezaposlenih.

Ovdje treba napraviti neki restart. Pandemija će završiti, nazire se svjetlo na kraju tunela, ali onda se treba oporavljati. Dok, primjerice, Hrvatska i razorena potresom užurbano provodi mjere i želi spremna biti za novi početak, dok Srbija određene segmente privrede oporavlja i u najvećoj krizi, mi stojimo na mjestu i ako se nešto suvislo ne napravi, kolektivno smo u problemima – zaključio je analitičar koji upozorava na vjerovatnoću još lošijih brojki oko nezaposlenosti i odlazaka.

Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/infoteka/na-samom-pocetku-godine-hiljade-gradjana-vec-napustilo-bih/

 3,547 total views,  2 views today

O urednik

Također pogledajte

NAJNIŽA PLATA 2.700 EURA: Tesla u Njemačkoj dnevno zapošljava do 40 novih radnika, ovo je prilika koja se ne propušta. Na oglas se možete prijaviti Ovdje:

Tesla zapošljava sve više i više zaposlenika u svojoj fabrici u njemačkom gradu Grünheideu. Uprkos …

Leave a Reply

Your email address will not be published.