Njemačka vlada će sutra produžiti lockdown? Evo do kada, i sta će se "možda" otvoriti: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka vlada će sutra produžiti lockdown? Evo do kada, i sta će se “možda” otvoriti:

Njemačka vlada će sutra produžiti lockdown? Evo do kada, i sta će se “možda” otvoriti:

Prema pisanju index.hr Njemačka vlada najvjerovatnije će sutra produžiti lockdown do 1. marta, prenose njemački mediji.

“Broj novozaraženih se smanjio, ali postoji opasnost od mutacija virusa. Ovo je mješavina uspjeha i rizika. Moramo pažljivo nastaviti”, upozorili su iz Instituta Robert Koch.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država sastat će se sutra i odlučivati o mjerama nakon 14. marta. Kako piše RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), žele predstaviti sigurnu i poštenu strategiju popuštanja mjera.

Merkel je jučer upozorila premijere neka budu oprezni s ublažavanjem mjera i inzistirala je na daljnjim mjerama radi smanjenja broja novih zaraza u sljedeće dvije sedmice.

“Virus je dobio raketni pogon”

Njena savjetnica virologinja Melanie Brinkmann zalaže se za to da se odmah proglasi potpuna karantena, sveobuhvatna i kratka. Najviše zbog straha od brzoširećeg britanskog soja.

“Mutanti iz Velike Britanije i drugi će nas pregaziti, virus je dobio raketni pogon”, rekla je Brinkmann koja smatra da vakcina ne može u potpunosti pomoći u borbi protiv novog soja. “Ova je utrka davno izgubljena”, kaže.

“Vakcina se proizvodi, ali trebat će vremena da ga svi dobiju. Cijepljenje nas neće izvući iz pandemije dok ne popusti u cijelom svijetu. Koronom ćemo se i dalje baviti 2022., a vjerojatno i poslije”, rekla je njemačka virologinja.

Postupno otvaranje škola

Jedna od glavnih tema sastanka kancelarke i premijera njemačkih saveznih država bit će vrtići, škole i frizerski saloni. Moguće je kako će donijeti odluku o postupnom otvaranju škola, odnosno pohađanju školske nastave u grupama i izmjenično.

Čelnici SPD-a žele omogućiti izmjeničnu nastavu u osnovnim školama i ponovo otvoriti dječje vrtiće ondje gdje je sedmodnevna incidencija ispod 100. To bi bio slučaj u većini okruga.

Međutim, Ured kancelarke je strogo protiv. Prema informacijama iz vladinih krugova, kancelarka Angela Merkel i šef Ureda kancelarke Helge Braun ne žele dopustiti otvaranje škola u februaru. S gledišta država koje su pod vladom SPD-a, moguć je dogovor o otvaranju škola s izmjeničnim predavanjem ondje gdje je sedmodnevna incidencija niža, a to znači između 50 i 90 okruga u Njemačkoj.

Frizerski saloni

Raspravlja se i o tome mogu li frizeri otvoriti prije trgovina koje, prema informacijama iz državnih krugova, uglavnom ne bi trebale početi s radom prije 1. marta.

Predsjednik Središnjeg udruženja njemačke frizerske trgovine Harald Esser upozorio je kako će, ako frizerski saloni ostanu zatvoreni, to ne samo pogoršati egzistenciju frizera nego i problem rada na crno u toj industriji, što je posebno opasno u pandemiji.

Podsjetimo, Austrija je jučer popustila određene mjere. Između ostalog, otvorili su se frizerski saloni i ostali saloni za uljepšavanje. No mogu primati mušterije samo s negativnim covid-testom koji nije stariji od 48 sati.

Izvor: index.hr

Loading

O urednik

Također pogledajte

U SLUČAJU DA ŠTEDITE NOVAC U NJEMAČKOJ BANCI, ONDA MORATE BITI OPREZNI: Evo zašto ovaj iznos štednje nikako ne smijete preći.

Vrlo malo ljudi zna da previše štedjeti nije dobra stvar. Sljedeći iznos nikada ne smije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *