Oni nisu na „Kurzarbeitu“: Evo koliku platu ima Angela Merkel, Söder, Laschet i ostali članovi "Bundestaga" - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Oni nisu na „Kurzarbeitu“: Evo koliku platu ima Angela Merkel, Söder, Laschet i ostali članovi “Bundestaga”
Blick in den Plenarsaal

Oni nisu na „Kurzarbeitu“: Evo koliku platu ima Angela Merkel, Söder, Laschet i ostali članovi “Bundestaga”

Ko ustvari isplaćuje plate političarima i parlamentarnim zastupnicima? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: Mi, porezni obveznici!!

Svatko od 700-ak članova Bundestaga prima mjesečnu naknadu za svoj rad u njemačkom parlamentu. To je 10.083,47 eura mjesečno za članove Bundestaga od 2019. godine. To je regulisano Temeljnim zakonom – prema kojem parlamentarni zastupnici trebaju biti nagrađeni na temelju svoje odgovornosti i tereta.

Uz oporezivu naknadu troškova, svaki član Bundestaga prima neoporezivo 4.560,69 EUR mjesečno. Ovaj paušalni iznos namijenjen je svim troškovima namijenjenim izvršavanju mandata: uredskom materijalu, prebivalištu u Berlinu, kao i vođenju potpore izborne jedinice i ureda izborne jedinice. I dolazimo do iznosa od oko 15.000 eura mjesečno. Usporedbe radi njemački državljanin s punim radnim vremenom u 2019. godini zaradio je u prosjeku 3.994 eura.

Za svoj rad savezne kancelarke Angele Merkel prima osnovnu službenu plaću, koja je regulisana Zakonom o saveznim ministrima i iznosi 19.091,14 eura. Tu je i lokalna nadoplata od 1.035,43 eura, naknada za troškove od 1022,50 eura i dodatna doplata u ukupnom iznosu od 113,32 eura. Uz sve službene plate, kancelarka dolazi do plate od 21.262,47 eura.

Budući da je Angela Merkel ujedno i članica njemačkog Bundestaga, uz položaj kancelarke, ima pravo i na parlamentarni dodatak koji prima svaki član Bundestaga, kao i na paušalnu naknadu. Iznosi će biti smanjeni zbog njezine dužnosti kancelarke. Kancelarka uz službenu platu prima dodatnih 8.414,96 eura. Ukupno, mjesečna plata kancelarke Merkel iznosi nešto manje od 30.000 eura (od 2020.). Naknada je javno dostupna i navedena je u dokumentu Bundestaga.

Usporedbe radi top menadžeri u Njemačkoj zarađuju znatno više od kancelarke Merkel. Dok kancelar godišnje dođe na nešto manje od 360.000 eura, šef VW-a Herbert Diess godišnje prikupi preko 9 miliona eura.

Premijer s najboljom zaradom je Armin Laschet u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji sa 17.658,94 eura, a slijedi ga Markus Söder u Bavarskoj sa 17.046,86 eura.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *