Angela Merkel uvodi novo pravilo u Njemačkoj i cijeloj EU: Ovo će vam trebati za putovanja, pristup prodavnicama, školama... - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Angela Merkel uvodi novo pravilo u Njemačkoj i cijeloj EU: Ovo će vam trebati za putovanja, pristup prodavnicama, školama…

Angela Merkel uvodi novo pravilo u Njemačkoj i cijeloj EU: Ovo će vam trebati za putovanja, pristup prodavnicama, školama…

Lideri Evropske unije saglasili su se u vezi sa potrebom uvođenja certifikata o vakcinaciji protiv koronavirusa, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je na konferenciji za novinare nakon virtuelnog sastanka EU rekla da će Uniji biti potrebno tri mjeseca da pripremi certifikate.

“Svi su se saglasili da nam je potreban digitalni certifikat o vakcinaciji”, istakla je Merkel.

Pročitajte još: PUTOVANJA ZA VRIJEME USKRSA (NE)MOGUĆA: Dok neki imaju dobre prognoze, drugi za Uskrs predviđaju novi lockdown:

Napomenula je da je potrebno povećati kapacitete za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa, te da EU mora da se pripremi za scenario u kojem će se vakcinacija nastaviti u narednim godinama, usljed pojave novih sojeva virusa korona, javio je Sputnjik.

Prema pisanju agenciji Reuters, Merkel je dodala da će certifikati vjerovatno biti dostupni prije ljeta.

Definiran je izgled certifikata o vakcinaciji, odnosno o covid-certifikatu na razini Evropske unije.

“Postignut je dogovor o samom sadržaju certifikata. On treba sadržavati ime i prezime osobe, vakcinu koja je korištena, datum vakcinacije i serijski broj vakcine”.

Također, trebala bi biti navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rješenje, trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira. Naime, još uvijek se na razini Unije razgovara hoće li građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu, donosi Jutarnji list.

Pročitajte još: DOLAZI LI NOVI LOCKDOWN? Incidencija u Njemačkoj i dalje raste:

Koncept certifikata o vakcinisanju predstavljen je kao ideja koja bi mogla da omogući putovanja između zemalja članica EU u uslovima pandemije koronavirusa.

Austrija i Grčka su ranije danas predložile uvođenje zajedničkih certifikata kako bi se omogućilo putovanje tokom ljetne sezone ove godine.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *