U Njemačkoj usvojen Zakon o zaštiti od infekcija, evo šta to znači i šta morate očekivati uskoro: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / U Njemačkoj usvojen Zakon o zaštiti od infekcija, evo šta to znači i šta morate očekivati uskoro:

U Njemačkoj usvojen Zakon o zaštiti od infekcija, evo šta to znači i šta morate očekivati uskoro:

Loading...

Protesti na ulicama Berlina, strahovanje policije od juriša protestanata na zgradu Bundestaga koji je upravo donosio strože mjere protiv korone. Od sada je moguć i policijski sat, mjera koja je i dalje sporna prenosi Deutsche Welle.

Srijeda je opet bila jedan od onih dana u Berlinu kada se napetost mogla rezati makazama. Bundestag je odlučivao o promjeni zakona o zaštiti od zaraza koji bi, bar do kraja maja, saveznoj vladi trebao omogućiti uvođenje strožih mjera. Istodobno protivnici tih mjera, tzv. Querdenkeri ( u slobodnom prijevodu – oni koji razmišljaju izvan zadanih okvira) prosvjeduju po cijelom gradu a neki ekstremni dijelovi ovog pokreta su najavili i juriš na zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda parlament Bundestag.

Policija je od ranog jutra postavljala barikade koji su trebale spriječiti da se ponove scene iz avgusta prošle godine kada su ekstremisti gotovo prodrli u zgradu parlamenta.

„Nacionalna dimenzija”

Nervoza na ulicama se nije osjećala u zgradi parlamenta. No oko 11 je započela žučna rasprava o pooštrenju dosadašnjih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa. Riječ je o tzv. „saveznoj kočnici u slučaju nužde”, dakle o mjerama koje bi mogla uvoditi savezna vlada u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Konkretno se radi o promjenama Zakona o zaštiti građana od zaraza u slučaju „epidemiološke situacije nacionalnih dimenzija”. Vlada je zakonske promjene donijela prošlog tjedna, sada ih je po ubrzanom postupku izglasao Bundestag, u četvrtak će to da uradi i  dom saveznih pokrajina Bundesrat.

Desno populistička oporbena Alternativa za Njemačku (AfD) je već tijekom rasprave o dnevnom redu povisila ton. No ni ostali oporbeni zastupnici ne sjede mirno. Kritika se na početku usredotočila na zastupnike AfD-a koji, za razliku od zastupnika ostalih stranaka, ne nose maske dok sjede na svojim mjestima. Mnogi smatraju da je AfD-u prije mjesto vani s prosvjednicima nego u parlamentu.

Tijekom rasprave o samom zakonu, najpoznatiji političar koji se javio za riječ je vicekancelar i kandidat Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za kancelara Olaf Scholz. Vicekancelar brani promjene zakona iza kojih stoji i njegova stranka kao manji koalicijski partner u vladi Angele Merkel i ukazuje na to da su promjene zakona koje saveznoj vladi daju velike ovlasti ionako vremenski ograničene do kraja lipnja.

Sama kancelarka se tijekom ove rasprave nije javila za riječ kao ni nova kancelarska kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock. Novopečeni kancelarski kandidat Unije CDU/CSU Armin Laschet kao premijer Sjeverne Rajne – Vestfalije niti ne sjedi u Bundestagu.

Teška situacija

Loading...

Zato njegov prisni politički partner i ministar zdravstva Jens Spahn upozorava na težinu epidemiološke situacije u Njemačkoj. „Situacija je vrlo, vrlo ozbiljna. Trenutno preko 5.000 pacijenata zaraženih koronavirusom leži na intenzivnim odjelima. Pacijenti su sve mlađi i mlađi”, upozorava Spahn.

Zakonske promjene omogućavaju jedinstveno uvođenje mjera na području cijele zemlje pri incidenciji višoj od 100. U te mjere spada i policijski sat između 22 i 5 sati, zatvaranje škola, ograničavanje rada maloprodaje, ograničenja kontakata. I Spahn naglašava da mjere vrijede samo do kraja lipnja. Do tada se nada tomu da će barem trećina građana Njemačke biti cijepljeno.

Nakon toga rasprava ponovno kreće u agresivnijem tonu. Zastupnici AfD-a se služe agresivnim tonom, no prednjači, doduše bivši AfD-ovac Mario Mieruch koji kaže da bi svakome tko glasa za ovu promjenu zakona „trebala otpasti ruka”.

Također oporbeni liberali su nešto blaži, prijete da će protiv promjene zakona, posebice protiv dijela koji se odnosi na policijski sat, podići tužbu pred Ustavnim sudom.

Najranije u subotu

Na kraju su za zakonske promjene glasali samo zastupnici vladajuće koalicije, njih 342. Cjelokupna oporba, s izuzetkom Zelenih koji su se suzdržali od glasanja, je glasala protiv. Ako promjene prođu Bundesrat zakon bi, nakon provjere ustavnosti, trebao potpisati i predsjednik Frank-Walter Steinmeier. Teoretski, zakon bi mogao stupiti na snagu u subotu.

Izvan zgrade parlamenta i dalje napeto: helikopteri kruže iznad središta Berlina. U međuvremenu je policija sve prosvjede zbog nepridržavanja mjera razmaka i nošenja maski prekinula. Jedna biciklistica želi proći blokiranom ulicom do svog radnog mjesta. „Radim u bolnici Charite”, objašnjava biciklistica. Policajac ostaje uporan. U središtu Berlina i dalje vlada opsadno stanje.

Izvor: DW.com

 7,085 total views,  1 views today

Loading...

O urednik

Također pogledajte

POOŠTRENJE MJERA! Njemačka uvodi nove mjere, ovo morate znati:

Loading... Njemačke vlasti planiraju pooštrenje mjera borbe protiv pandemije koronavirusa koje bi sadržavale daljnja ograničenja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *