Njemačka Uvodi Nova Pravila: Vakcinisanim Povlastice , evo o čemu je riječ: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka Uvodi Nova Pravila: Vakcinisanim Povlastice , evo o čemu je riječ:
Blick in den Plenarsaal

Njemačka Uvodi Nova Pravila: Vakcinisanim Povlastice , evo o čemu je riječ:

Njemačka Vlada priprema nacrt zakona koji bi vakcinisanima omogućio neke povlastice, poput oslobađanja od karantina nakon povratka iz inostranstva.

O povlasticama bi se moglo raspravljati već u ponedjeljak, 26. aprila 2021. godine.

Njemačka savezna ministarka pravosuđa, Kristine Lambreht je za sastanak savezne i pokrajinskih Vlada u ponedjeljak pripremila prijedlog zakonskih promjena, koji bi vakcinisane oslobodio od nekih mjera koje sa sobom donosi borba protiv epidemije poput obaveznog testiranja ili karantina nakon povratka iz inostranstva.

“Ako se zaključi da vakcine ne samo da štite one koji su ih primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mjera koje su na snazi”, rekla je socijaldemokratska ministarka Lambreht, u razgovoru za dnevnik Handelsblat.

Ona je rekla da se “teoretsko pitanje” izuzetak za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko djelovanje.

Manje opasni od negativno testiranih

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik Bild, citira se jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koh, u kom se zaključuje da vakcinisani protiv korona virusa posjeduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji predoče negativan antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mjera za one koji su vakcinisani, ali i za one koji su preboljeli korona virus.

Njemački ministar zdravlja iz redova Unije CDU/CSU, Jens Špan, koji je ovu mogućnost najavio već prije nekoliko sedmica, rekao je da se trenutno unutar Vlade raspravlja o tome kojih mjera bi vakcinisani mogli biti oslobođeni. Tu se prije svega spominje ukidanje mjera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i prisiljeni su na desetodnevni karantin.

Olakšanja kod putovanja i šopinga

Olakšanja bi moglo biti i svugdje tamo gdje se, u zavisnosti od epidemiološke situacije, od mušterija traži negativni korona-test, poput frizera, većih dijelova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovo otvoreni.

“Puna zaštita od vakcina bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja”, rekao je Špan.

Prije nekoliko sedmica je Špan izričito naglasio da se ne radi o “povlasticama”, nego samo o povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vrijeme trajanja epidemije, stavljene van snage.

Izuzeci za vakcinisane, pri čemu se podrazumijevaju oni koji su primili obje doze vakcine, mogli bi se vrlo brzo, u sklopu upravo promijenjenog zakona o zaštiti građana od zaraza, primijeniti sa saveznog nivoa, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.

Ministar privrede manje euforičan

Ipak, ministar privrede Peter Altmajer, smanjuje euforiju oko skorašnjih izuzetaka za vakcinisane. S obzirom na to da bi se izuzeci odnosili samo za one koji su u potpunosti vakcinisni, prema Altmajeru bi moglo potrajati dok osjetni dio stanovništva uopšte dođe do takvih povlastica.

“Trenutno je oko 20 odsto građana primilo prvu dozu. Ne vjerujem da bi izuzetaka moglo biti prije juna ili jula”, rekao je Altmajer. On je rekao da političke odluke tu u velikoj mjeri zavise od naučnih saznanja.

Institut Robert Koh je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu prenijeti virus, donio na osnovu ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane i to dvije sedmice nakon primanja druge doze vakcine.

gpmaljevac.net

 13,833 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NAJNIŽA PLATA 2.700 EURA: Tesla u Njemačkoj dnevno zapošljava do 40 novih radnika, ovo je prilika koja se ne propušta. Na oglas se možete prijaviti Ovdje:

Tesla zapošljava sve više i više zaposlenika u svojoj fabrici u njemačkom gradu Grünheideu. Uprkos …

Leave a Reply

Your email address will not be published.