“VRAĆANJE U NORMALU”! Njemačka uvodi povlastice za građane koji su primili vakcinu ili preboljeli zarazu koronavirusa? Evo o čemu se radi: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / “VRAĆANJE U NORMALU”! Njemačka uvodi povlastice za građane koji su primili vakcinu ili preboljeli zarazu koronavirusa? Evo o čemu se radi:

“VRAĆANJE U NORMALU”! Njemačka uvodi povlastice za građane koji su primili vakcinu ili preboljeli zarazu koronavirusa? Evo o čemu se radi:

Vijest koja se brzo proširila je prijedlog Ministarstva pravosuđa o povlasticama koje se odnose na vakcinisane građane. Naime, tim bi se zakonskim prijedlogom omogućila potpuna sloboda za vakcinisane stanovnike ili one koji su prebolovali koronavirus.

Mnogi takav prijedlog vide kao oštru podjelu stanovništva kroz politiku vakcinacije u kojem bi oni koji se odbiju vakcinisati bili lišenih osnovnih demokratskih prava, prava na slobodu.

Na sastanku premijera u ponedjeljak Vlada će predložiti ukidanje policijskog sata za stanovnike koji su se vakcinisali. Pored toga predložit će ukidanje pravila ograničenja kontakata i testiranja pri kupovini. Ovim se jasno dijeli stanovništvo, ali iz Savezne vlade tvrde kako tim žele vakcinisanim omogućiti povratak života na staro.

Njemački javni servis u posjedu je trenutne verzije dokumenta o ključnim pitanjima Savezne vlade, u kojem stoji : “Ako postoje dovoljni znanstveni dokazi da određene skupine ljudi nisu (više) zarazne za druge ili da je rezidualni rizik daljnjeg prijenosa znatno smanjen (…)”, tada mnoge zaštitne mjere više nisu potrebne i prikladne, tamo stoji.

U dokumentu Savezna vlada tvrdi da nije riječ o davanju posebnih privilegija, već o ukidanju neopravdanih zadiranja u temeljna prava. No, pitanje koje bi svaki novinar i građanin imao pravo postaviti je jesu li sada narušena sva prava građana kroz demokratska načela. Naime, pravo na slobodu, slobodu kretanja i slobodu govora su nešto što smo mogli vidjeti da se kroz koronu sputavalo više puta.

Prvu dozu vakcine u Njemačkoj je dosad primilo oko 19 miliona građana (23 posto), a obje nešto manje od šest miliona građana (sedam posto).

Vakcinisana osoba je ona osoba koja je imunizirana kroz vakcinu koje je odobrila EU. Naime, u obzir će se uzimati samo ako je građanin primio obje doze vakcine. Oporavljenom osobom će se smatrati osoba koja može dokazati pozitivan PCT test najmanje 28 dana ranije. Status oporavljenje osobe važit će šest mjeseci od zaraze koronavirusom.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Posao čišćenja na aerodromu u Minhenu

Lokacija: Aerodrom u Minhenu. Posao: Čišćenje Firma Dr.Sasse Za sve koji imaji termin za vizu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *