Situacija u Njemačkoj je dramatična! Merkel traži hitno uvođenje dodatnih mjera, evo šta to znači: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Situacija u Njemačkoj je dramatična! Merkel traži hitno uvođenje dodatnih mjera, evo šta to znači:

Situacija u Njemačkoj je dramatična! Merkel traži hitno uvođenje dodatnih mjera, evo šta to znači:

Njemačka kancelarka upozorava da već sad u predjelima zemlje s visokom incidencijom nije moguće garantirati svim oboljelima najviši stepen medicinske pomoći.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je u srijedu trenutno epidemiološko stanje u zemlji dramatičnim te je od buduće vlade zatražila produženje vanrednog epidemiološkog stanja, koje pruža pravni temelj za uvođenje mjera protiv pandemije.

“Aktuelna pandemijska situacija u Njemačkoj je dramatična. Četvrti val našu zemlju pogađa punom snagom”, rekla je kancelarka u tehničkom mandatu, obraćajući se putem videolinka sudionicima konferencije Saveza njemačkih gradova.

Upozorila je na to da već sad u predjelima zemlje s visokom incidencijom nije moguće garantirati svim oboljelima najviši stepen medicinske pomoći, zbog pretrpanosti intenzivnih odjela bolnica, prenosi Hina.

Indeks opterećenosti bolnica

Kancelarka je pozvala sudionike sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, koji će biti održan u četvrtak, da donesu konkretne rezultate kako bi se zemlja odlučnije oduprla pandemijskom valu.

Istovremeno je kritizirala odugovlačenje odluke o održavanju ovog sastanka.

“Virusu je potpuno svejedno nalazi li se Njemačka u fazi prelaza vlasti ili ne”, rekla je Merkel, aludirajući na odluku Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), koja predvodi proces formiranja koalicijske vlade sa Zelenima i Liberalno demokratskom partijom (FDP) i koja je dugo vremena ustrajala na tome da se više ne održava ovaj format sastanaka, koji je bio praksa tokom pandemije.

Merkel, koja obnaša funkciju kancelarke do inauguracije nove vlade, od sastanka u četvrtak očekuje uvođenje indeksa opterećenosti bolnica kao novi indikator za uvođenje mjera.

Također apelira na novu većinu u Bundestagu da ne ukida takozvano epidemiološko vanredno stanje, mjeru koja je uvedena početkom godine i koja omogućava saveznim vlastima uvođenje antipandemijskih mjera koje vrijede u svim saveznim pokrajinama.

Nova vjerovatna buduća vlada SPD-a, zelenih i liberala sljedeće sedmice, prema najavama, ukida ovo stanje i kao zamjenu uvodi promjenu zakona o borbi protiv zaraza koje bi omogućila uvođenje blažih mjera.

Novi rekordi novozaraženih

Istovremeno, Stalna komisija za vakcine najavljuje donošenje preporuke o dodatnoj vakcinaciji, takozvanom boosteru, za sve građane starije od 18 godina.

Udruženja liječnika tome se protive i traže određivanje prioritetnih grupa te ukazuju na to da veliki dio starijih od 60 godina još nije primio dodatnu vakcinu.

Državni epidemiološki institut “Robert Koch” (RKI) u srijedu ponovo bilježi nove rekordne vrijednosti, sa 52.826 novozaraženih.

To je, prema podacima ovog instituta, za 13.150 slučaja više nego prije sedam dana.

Sedmodnevna incidencija porasla je na rekordnu vrijednost od 319,5.

Preminule su još 294 osobe te se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze povećao na 98.274.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *