Milijarder koji svoju zaradu dijeli s radnicima: “Bez radnika nema ni zarade” - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Milijarder koji svoju zaradu dijeli s radnicima: “Bez radnika nema ni zarade”

Milijarder koji svoju zaradu dijeli s radnicima: “Bez radnika nema ni zarade”

Loading...

Hamdi Ulukaya, u poslovnom svijetu poznat kao “kralj jogurta”, rodio se u kurdskoj obitelji 26. listopada 1972. godine u Erzincanu, malom selu u Turskoj.

Hamdi se kao mladić doselio u SAD 1994. godine da bi studirao engleski jezik i položio nekoliko poslovnih tečajeva, navodi Wikipedia.

Nakon dolaska u SAD počeo je razmišljati o vlastitom biznisu. Ulukaya je 2005. godine kupio veliku, zapuštenu tvornicu jogurta u središnjem New Yorku.

Razmišljao je kako nazvati tvrtku. Nije mu dugo trebalo: “Ja sam čobanin, zašto ne bih nazvao firmu Chobani, to će Amerikancima egzotično zvučati.”

Bez prethodnog iskustva u poslu s jogurtom, stvorio je carstvo jogurta, Chobani, s objektima u nekoliko država. Amerikanci su ubrzo poludjeli za jogurtima Hamdija Ulukaye. A kako i ne bi kad su napokon, nakon desetljeća trovanja desertom punim šećera i voća, dobili pravi jogurt.

Chobani jogurt

“Chobani” je proglašena za jednu od najinovativnijih kompanija na svijetu.

Oko 30 posto zaposlenika čine izbjeglice i migranti, upravo oni imaju prednost pri zapošljavanju, a prije tri godine Hamdi je objavio da 10% tvrtke, podsjetimo da tvrtka vrijedi najmanje pet milijardi dolaradaje radnicima, kojih je u tom trenutku bilo oko 2000.

Nije ovo nikakav dar, ja samo ljudima dajem ono što je njihovo, oni su to zaslužili”, rekao je tom prilikom.

Loading...

Uz sve to, plaće u “Chobaniju” znatno su iznad prosjeka u branši.

“Propala tvrtka koju sam preuzeo nije bila odustala od jogurta, nego od ljudi, digli su od njih ruke kao da ništa ne vrijede.”

“Bio sam strašno ljut na njihovog direktora koji je sjedio tamo negdje u nekakvom tornju, držeći u ruci tablice koje mu pokazuju da mora zatvoriti tvornicu. U tablicama, međutim, nema ljudi, one o ljudima ništa ne govore, u njima nema ni riječi o odgovornosti prema društvu.”

“Žalosno je što se na taj način, uz pomoć nekakvih tablica, mnogi poslovi danas vode. U svakom poslu radnici moraju biti na prvome mjestu jer bez radnika nema ni rada ni zarade, “ navodi Hamdi.

Hamdi Ulukaya je u samo nekoliko godina stvorio poslovno carstvo bez ikakva iskustva u biznisu.

Kada je 2013. bio proglašen poduzetnikom godine, u njegovoj biografiji još uvijek je stajalo da je veći dio života proveo čuvajući ovce.

Milijarder Ulukaya
Hamdi upoznaje izbjeglice u Hamburgu/ Foto: Johannes Arlt, CC BY-SA 3.0

“Ako zarađujem ja, zarađuju i radnici. Moja dobit njihova je dobit, a njihova sreća je i moja sreća,” rekao je Hamdi Ulukaya

 4,186 total views,  2 views today

Loading...

O urednik

Također pogledajte

POOŠTRENJE MJERA! Njemačka uvodi nove mjere, ovo morate znati:

Loading... Njemačke vlasti planiraju pooštrenje mjera borbe protiv pandemije koronavirusa koje bi sadržavale daljnja ograničenja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *