Novo pravilo za dodjelu termina u Njemackoj ambasadi! Ovo morate znati ako zelite aplicirati za vizu: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Novo pravilo za dodjelu termina u Njemackoj ambasadi! Ovo morate znati ako zelite aplicirati za vizu:

Novo pravilo za dodjelu termina u Njemackoj ambasadi! Ovo morate znati ako zelite aplicirati za vizu:

1. januara 2021. godine u Njemačkoj je stupilo na snagu novo Pravilo koje predstavlja produžetak aktuelno važećeg  takozvanog Pravila za  Zapadni Balkan. Time je Savezna vlada Njemačke omogućila da i poslije 2020. godine državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegovan pristup njemačkom tržištu rada. To i dalje važi za svaku vrstu zaposlenja – neovisno o tome da li je kvalifikacija priznata. Produženje  navedenog  Pravila važi zaključno sa 2023. Preduslov za izdavanje vize ostaje i dalje pribavljanje saglasnosti Savezne agencije za rad. Također će se i dalje vršiti provjera prioriteta u pogledu njemačkih i državljana EU.

Molim da obratite pažnju na to da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva za vizu u svrhu zapošljavanja prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana (član 26 stav 2 Pravilnik o zapošljavanju).

Zbog velikog interesa za terminima u svrhu podnošenja zahtjeva, koji daleko premašuje broj dostupnih termina, od decembra 2021. dodjela termina će se svakog mjeseca vršiti po principu izvlačenja (po principu lutrijskog postupka).

Tim povodom će se od 03.01.2022. u 11:00 sati otvoriti nova lista za registraciju termina u svrhu podnošenje zahtjeva za vizu. Ova nova lista za registraciju termina će u kontinuitetu biti otvorena do 18.01.2022. do 15:00 sati i neće se više zatvarati kada se dosegne ukupan broj registracija, kao što je to bio slučaj do sada. Umjesto toga će se aktuelna lista za registraciju termina zatvoriti 18.01.2022. u 15:00 sati i sve registracije na listi će biti ubačene u kompjuterski generator gdje će se po principu izvlačenja izbrati ko će u februaru 2022. dobiti termin svrhu podnošenja zahtjeva za vizu.

Postupak izvlačenja (Losverfahren) će se održati u 03. kalendarskoj sedmici 2022. u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu pod nadzorom više osoba. Nakon toga će izvučene osobe još u januaru 2022. biti obaviještene od strane Ambasade kada je njihov termin u februaru 2022. Sve registracije koje su izvršene od 03. do 18. januara 2022. će učestvovati u postupku izvlačenja. Dakle, ranije izvršena registracije nema prednost u odnosu na onu koja je usljedila kasnije u periodu od 03. do 18. januara 2022.

U ovom postupku nije moguće izvršiti višestruke registracije. Naknadna izmjena datih podataka prilikom registracije nije moguća. Davanje termina na raspolaganje nekoj drugoj osobi nije dozvoljeno. Angažovanje trećih lica (npr. agencija za vizu) nije potrebno i ne donosi nikakvu prednost. Molimo da odvojite vrijeme i da se sami registrujete u ovom postupku te da obavezno obratite pažnju na korektan unos Vaših podataka. U slučaju da ste se registrovali sa nepotpunim i/ili netačnim podacima, morat ćete stornirati Vašu registraciju i ponovo se registrovati sa tačnim podacima.

Molimo da se prijavite s Vašom ličnom e-mail-adresom i da osigurate da ćete zaprimiti naše e-mailove, jer se komunikacija odvija isključivo putem e-maila. Stoga Vas molimo da redovno provjeravate Vaš junk/spam folder i njegove postavke. U protivnom, rizikujete da ne dobijete obavijesti i da na taj način izgubite termin koji Vam je Ambasada dodijelila. To bi bila Vaša isključiva odgovornost.

Pristup Odjelu za vize će biti odobren samo ukoliko se lični podaci u pasošu podnositelja/ice (ime i prezime, datum rođenja i broj pasoša) u potpunosti podudaraju sa onima u registraciji za termin. Molimo Vas da posebno obratite pažnju na to da BiH-pasoši nikada ne sadrže slovo „O“. Ukoliko slovo „O“ unesete umjesto cifre „0“, onda ste pogrešno naveli broj Vašeg pasoša i neće Vam biti dozvoljen pristup Odjelu za vize.

Registracije kojima nije dodijeljen termin će biti stornirane krajem mjeseca. O storniranju Vaše registracije ćete biti obaviješteni putem maila. Da biste ponovo učestvovali u postupku izvlačenja za termine u martu 2022., potrebno je da se ponovo registrujete u mjesecu februaru 2022. Ambasada će na vrijeme objaviti vremenski period otvaranja liste za registraciju termina za februar 2022. Ambasada će krajem februara 2022. obavijestiti izvučene osobe kada će im biti dodijeljen termin u martu 2022. Ukoliko Vaša registracija nije bila uspješna, dobit ćete odgovarajuću obavijest o tome. To može iz tehničkih razloga potrajati nekoliko dana, te molimo da tim povodom ne upućujete upite putem maila.

Termini za podnošenje zahtjeva za vizu prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana se mogu dodijeliti samo na ovaj naćin. Ambasada ne dodijeljuje vanredne termine, te molimo da nam u vezi toga ne šaljete upite.

Željeni termin, za koje je registracija još izvršena unutar nekadašnjeg važećeg pravila do 31.12.20., ne mogu više biti uzeti u obzir. To važi i za one termine koji su bili već dodijeljeni sa konkretnim datumom i vremenom, no nisu mogli biti realizovani radi zatvaranja odjela za vize zbog korone.

Molimo da se za termin registrujete tek nakon što prikupite svu potrebnu dokumentaciju za zahtjev za izdavanje vize.

Nepotpuna dokumentacija može dovesti do odbijanja Vašeg zahtjeva. Pregled o potrebnoj dokumentaciji možete naći ovdje

Nažalost, nije moguće odgovaranje na upite u vezi termina i stanja obrade zahtjeva.

Od nedjelje, 12. septembra 2021. godine, savezna vlada Njemačke ponovno je uvela mjere ograničenja ulaska za osobe koje su nastanjene u Bosni i Hercegovini. Vize koje su izdate u svrhu zapošljavanja prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana same po sebi ne predstavljaju pravo na ulazak u Njemačku. Ulazak u Njemačku sa izdatom vizom u u svrhu zapošljavanja prema Pravilu za zemlje Zapadnog Balkana dopušten je samo ako se pri ulasku predoči priznati dokaz o potpunoj imunizaciji protiv koronavirusa SARS-CoV-2 (potvrda o vakcinisanju).

Ovdje možete saznati koje uslove vakcinacija mora zadovoljiti i na koji se način mora dokazati vakcinacija.

Bez priznatog dokaza o potpunoj vakcinaciji ne smijete ući u državu i bit ćete vraćeni s granice. Prevozničke kompanije, posebno aviokompanije, mogu odbiti vaš let u Njemačku. U slučaju odbijanja ulaska na granicama, posebno na aerodromima, aviokompanija će organizovati povratni let do mjesta polijetanja. Postoji mogućnost da ćete preuzeti odgovornost za snošenje nastalih troškova.

Prilikom podnošenja zahtjeva za vizu potrebno je potpisati pouku koju možete ovdje preuzeti:

Pouka (potvrda o vakcinisanju bosanski-njemački)

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *