PROMJENE OD 1. FEBRUARA: provjerite valjanost svoje digitalne potvrde o vakcinaciji i šta tačno promjene znače: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / PROMJENE OD 1. FEBRUARA: provjerite valjanost svoje digitalne potvrde o vakcinaciji i šta tačno promjene znače:

PROMJENE OD 1. FEBRUARA: provjerite valjanost svoje digitalne potvrde o vakcinaciji i šta tačno promjene znače:

Preuzeto sa Fenix-magazin/MD/

Od 1. februara 2022. godine u Njemačkoj istječe valjanost miliona digitalnih potvrda o vakcinaciji. Razlog je najnoviji propis EU prema kojem digitalna potvrda o vakcinaciji vrijedi samo 9 mjeseci prenosi fenix-magazin.

Oni koji su vakcinisani i oni koji su se oporavili trebali bi koristiti Corona-Warn-App ili CovPass-App za provjeru valjanosti svoje digitalne potvrde o vakcinaciji.

Do početka februara digitalne potvrde o vakcinacije trebale bi se prilagoditi najnovijim zahtjevima EU u Njemačkoj. Glasnogovornik Saveznog ministarstva zdravstva već je najavio da će se provesti zahtjev Europske unije prema kojem će potvrde o vakcinisanju u EU vrijediti tek devet mjeseci nakon osnovne imunizacije protiv koronavirusa.

Prilikom putovanja u inostranstvo od 1. februara unutar zemalja EU-a stupa na snagu jedinstvena regulativa. Prema podatcima ADAC-a, bez dopunske vakcine, potvrde o vakcinisanju EU za ulazak u zemlje EU vrijede samo devet mjeseci nakon osnovne imunizacije. Koliko dugo potvrda ostaje važeća nakon dopunske vakcine, još nije regulisano.

Aplikacija CovPass: Kako provjeriti datum isteka potvrde o vakcinaciji

Datum isteka potvrde o vakcinaciji na aplikaciji CovPass moguće je provjeriti ispod QR koda gdje se nalaze naziv, a ispod “Prikaži certifikate”. Dodirnite ga. Idite na dno sljedeće stranice za posljednju potvrdu o vakcinaciji u evidenciji. Svako ko je već treći put bio “pojačan” s BioNTechom ili Modernom, ima oznaku za potvrdu o vakcinaciji 3 od 3, što je ranije bilo 2 od 2. Tehnički rok trajanja“. Valjanost digitalne potvrde o vakcinaciji ispisuje se tamo s naznakom “Molimo pokušajte pravodobno izdati novi digitalni certifikat”.

Aplikacija Corona warning: Kako provjeriti datum isteka potvrde o vakcinaciji

Otvorite Corona-Warn-App i “pozovite” potvrdu o vakcinaciji. Ovo je druga tačka odabira u izborniku Corona-Warn-App pri dnu zaslona. Jednom dodirnite QR kod. Prijeđite prstom prema dolje i dodirnite prvu potvrdu o vakcinaciji koja se pojavljuje s napomenom “Trenutno korištena potvrda”. Na sljedećoj stranici ponovno prijeđite prstom prema dolje, ovdje ćete pronaći i stavku “Tehnički rok trajanja”. Prikazuje se datum do kojeg vrijedi aktualna potvrda o vakcinaciji. I ovdje je napomena da se treba na vrijeme potruditi da se izda novi digitalni dokaz.

Potvrde o dopunskoj vakcinaciji i dalje vrijede neograničeno

Prema saopćenju ADAC-a, potvrde osoba koje su već primile dopunsko vakcinisane vrijede neograničeno vrijeme od dana dopunske vakcinacije. U aplikacijama Corona-Warn-App i CovPass pohranjuje se samo tehnički datum isteka od 12 mjeseci, ali to nema pravnu važnost.

Svako ko je već dobio booster dozu, ne mora brinuti o valjanosti digitalnog certifikata o vakcinaciji. Svi ostali trebali bi prije sljedećeg putovanja provjeriti koliko još vrijedi potvrda o vakcinisanju.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *