"Bez 3000 € mjesečno ne idite u Njemačku" - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / “Bez 3000 € mjesečno ne idite u Njemačku”

“Bez 3000 € mjesečno ne idite u Njemačku”

Prošlo je pet godina otkad živim u Njemačkoj, u mjestu Baden-Baden, u blizini Francuske, pored rijeke Rajne. Mi smo južniji dio Njemačke. I sad nakon pet godina od prvog manjeg stana do jednog većem u kojem sada živimo prošao sam sva ta davanja i sve te stvari koje se događaju. Sve ono koliko košta jedan život u Njemačkoj – govori u uvodu svog videa Damir Lenart koji je zapadni Balkan zamijenio obećanom zemljom, a cilj mu je iznijeti i argumentirati koliko treba za život u Njemačkoj, za sve koji se pripremaju otići s ovih prostora, piše Večernji list BiH.

Grijanje, struja… Samo iz BiH je u proteklih 10 godina otišlo pola milijuna ljudi.

Lenart ističe da ono što on govori je neka sredina svih troškova.

– Želim reći, ako uzmete jedan München, onda su ti troškovi veći, ali s tim troškovima ide više poslova i mogućnosti i ne mora nužno biti, ali može biti i veća zarada. Dok su u manjim sredinama i niže plaće i niže mogućnosti. Uzmite ovo kao 99 posto točnu informaciju jer su to troškovi jedne obitelji i mogu biti 100 eura plus ili minus, bez obzira gdje živite – ističe. Kaže i da je prva stavka stan. – Najam stana bez grijanja, bez namještaja, da bi se doselila tročlana ili četveročlana obitelj je oko 700 eura.

Na ovu cijenu dolazi još 200 eura režija. Konkretno kod nas tu ulazi zgrada, tj. velika kuća s 13 stanova, ima u podrumu kotlovnicu na plin gdje se grije voda i on grije i radijatore zimi. Struja ne ulazi u ove troškove, a za četveročlanu obitelj ona je u prosjeku 50 eura. Negdje nema kotlovnice nego samo grijanje stana i vode na struju i onda itekako rastu troškovi. Zatim imate osnovno osiguranje koje je 10 eura. Onda osiguranje koje sadrži pravnu zaštitu košta 35 eura mjesečno i dobro ga je imati zbog tužbi. Treća stavka koju morate imati u stanu je internet koji iznosi 40 eura, te troškovi korištenja mobilnih telefona iznose oko 80 eura – ističe Lenart.

Za stan treba kupiti i namještaj što povećava troškove. A onda bez auta se ne može nigdje.

– U Njemačkoj je najlakše kupiti auto. Kredit za automobil mjesečno iznosi 200 eura. Može ići i oko 500-600 eura, ako hoćete Audi A6, 3.0 motor, onda 60 eura iznosi osiguranje za automobil, do 120 eura za skuplje modele. Porez za auto iznosi 20 eura mjesečno – ispričao je Damir. Govorio je o troškovima hrane. – Osnovne namirnice možete kupiti za 400 eura mjesečno, ako ne želite da štedite i da “imate svega u kući”, trebat će vam oko 800-900 eura. I stvarno ćete imati svega. Tu ima i sanitarija, praškova, sve ubrajamo u to i takve stvari su ovdje povoljne – naglašava.

Najlakše preko poznanstava Kada zbrojite sve mjesečne troškove, dođe se na brojku od 2100 €. – Dodajte tu još 100 € za gorivo i 100 € za neplanirane razne troškove. Mjesečni trošak iznosi oko 2300 eura. Kada imate kućni proračun od 3000 eura mjesečno, možete živjeti komotno. E, sad, je li to lako dosegnuti? Uglavnom nije.

Navodim primjer čovjeka na viljuškaru s plaćom oko 2300 eura bruto, a od bruta ide 500 eura za mirovinsko i zdravstveno. Ako hoćete u dvosoban stan dovesti ženu i dvoje djece, teško da će s tom plaćom išta napraviti.

Ako ste, primjerice, u Münchenu, treba zaraditi 2500 € neto pod obvezno. Jer stan je 1400 eura i tražit ćete ga dvije ili tri godine ili platiti čovjeku koji radi sa stanovima i on će uzeti 2500 €.

Takva je situacija. Svi traže stanove, a najlakše je opet doći preko poznanstava – priča Damir.

Za kraj je poručio ljudima da ne srljaju. – Morate znati pregovarati jer Njemačka nije više što je bila, a još ako ne znate u što idete, loše ćete se provesti i možda ćete živjeti i lošije nego tamo gdje se prije bili – upozorio je za kraj.

www.vecernji.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nijemci izračunali: Isplati li se ikako kupovina nekretnina?

Manje od polovine njemačkih građana stanuje u vlastitoj nekretnini. To je najniža kvota u Evropskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *