KATASTROFALNA SITUACIJA ĆE UTICATI NA MILIONE LJUDI: Evo što čeka stanovnike Njemačke u narednim mjesecima: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / KATASTROFALNA SITUACIJA ĆE UTICATI NA MILIONE LJUDI: Evo što čeka stanovnike Njemačke u narednim mjesecima:

KATASTROFALNA SITUACIJA ĆE UTICATI NA MILIONE LJUDI: Evo što čeka stanovnike Njemačke u narednim mjesecima:

Preuzeto sa fenix-magazin

Rat u Ukrajini i nedovoljna opskrba gasom uticat će na milione ljudi u Njemačkoj. Cijene struje i gasa u Njemačkoj uskoro će biti još veće, objavio je u nedjelju portal za zaštitu potrošača Verivox prenosi fenix-mgazin

Za mjesec april, maj i juni osnovni opskrbljivači, na čijem se području nalazi 13 miliona domaćinstava, najavili su nova poskupljenja struje. Verivox ističe kako će 116 dobavljača gasa povećati cijene, što znači kako će u prosjeku tarife porasti za 19,5 posto. Nije poznato koliko od tih domaćinstava ima ugovore s osnovnim opskrbljivačima gasa.  Verivoxov stručnjak za energetiku Thorsten Storck kaže kako su se veleprodajne cijene za opskrbljivače električne energije utrostručile u roku od godinu dana.

– EEG doplata se više neće primjenjivati ​​sredinom 2022. godine. No, to će samo malo ublažiti povećanje troškova energije za domaćinstva, kaže Storck.

– Svi opskrbljivači gasa u Njemačkoj muče se sa historijsko visokim nabavnim cijenama. Rat u Ukrajini i mogući prekid opskrbe gasom dodatno pogoršavaju situaciju. Potrošači će se stoga morati prilagoditi rastu cijena u narednim mjesecima, kaže Storck.

U slučaju gasa, krivulja cijena je još jasnije bila usmjerena prema gore: ako je porodica s potrošnjom plina od 20.000 kilovatsati u aprilu 2021. morala potrošiti 1.184 eura godišnje, to je trenutno 2.787 eura – to je povećanje od 135 posto.

Fenix-magazin/MD

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *