Regija bijesna: Evo koliko morate platiti samo da uđete u Hrvatsku! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Regija bijesna: Evo koliko morate platiti samo da uđete u Hrvatsku!

Regija bijesna: Evo koliko morate platiti samo da uđete u Hrvatsku!

I Srbi i Crnogorci i Kosovari i državljani BiH, svi će prije nego stignu morati popuniti elektronski formular, a ako su stariji od 18 i mlađi od 70 morat će platiti i 50 kuna

Sve zbog sistema ETIAS, koji se uvodi od 2023. i koji služi jačoj sigurnosti i kontroli putovanja.

Našim susjedima, koji nisu u Evropskoj Uniji, uskoro će za ulazak u Hrvatsku trebati ulaznica. Da, da, kao da smo zabavni park i nudimo vožnje na vlaku smrti, ulazak u zemlju naplaćivat ćemo sedam eura piše RTL.

I Srbi i Crnogorci i Kosovari i državljani BiH, svi će prije nego stignu morati popuniti elektronski formular, a ako su stariji od 18 i mlađi od 70 morat će platiti i 13KM (50 kuna). 

Sistem ETIAS

Sve zbog sistema ETIAS, koji se uvodi od 2023. i koji služi jačoj sigurnosti i kontroli putovanja. I to ne samo naših susjeda, nego državljana više od 60 zemalja koji stižu u Evropsku uniju.

Problem je u tome što se dozvola može čekati do 30 dana, a moguće je dobiti i odbijenicu.

BiH se često naziva drugom domovina Hrvata, bratskom zemljom, ali, čini se, braća uskoro neće moći k nama praznih ruku. Dok ne uplate 7 eura, nema ulaska.

Važi za sve građane trećih zemalja koje su izuzete iz viznog režima. Pa tako i Crnogorce koji kao da ne mogu vjerovati da se to zaista događa.

Ulazak u Šengen uvjetovan je uvođenjem ovog sistema. Građani trećih zemalja koji namjeravaju u EU, pa tako i u Hrvatsku, popunit će elektronski obrazac. I to prilično detaljan: šta su po zanimanju, jesu li bili kažnjavani, kakvo im je zdravstveno stanje, gdje su putovali u Evropi pa čak i koje lijekove koriste.

Odobrenje za 15-ak minuta

Odobrenje bi trebali dobiti već za 15-tak minuta, ako ga dobiju jer, prema onomu što su poslali RTL-u iz Ministarstva unutrašnjih poslova, nekima ni to neće biti dovoljno.

– Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu.

To bi moglo biti veselo. No, neće biti veselo našoj ekonomiji ako nam zbog novog sistema padne broj gostiju.

– Ja bih rekla da je najprije važno istaknuti da velika većina gostiju koji dolaze u Republiku Hrvatsku zbog turizma dolazi upravo iz područja Evropske unije i čak njih 80 posto. Mi jesmo usmjereni na države trećih zemalja i naravno da je svaki gost važan i da svakom treba usmjeriti pažnju. U tom smislu sistem ETIAS ima namjeru i cilj povećati sigurnost unutar granica Evropske unije – objašnjava Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

Nakon ulaska u EU, čini se, dobili smo novu braću: Nijemce, Austrijance, Talijane. I oni k nama i mi k njima možemo bez ograničenja. I to je odlično, ali ipak ne znaju oni u Briselu da neke veze ne mogu razdvojiti ni žute zvjezdice ni Šengen pa neće ni ovaj novi ETIAS, zaključuje RTL. 

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *