Raditi i živjeti u Nemačkoj: Pravilo za zapadni Balkan. Informacije o radnoj dozvoli za građane zemalja zapadnog Balkana - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Raditi i živjeti u Nemačkoj: Pravilo za zapadni Balkan. Informacije o radnoj dozvoli za građane zemalja zapadnog Balkana

Raditi i živjeti u Nemačkoj: Pravilo za zapadni Balkan. Informacije o radnoj dozvoli za građane zemalja zapadnog Balkana

Razmišljate li o tome da izgradite sebi budućnost u Njemačkoj?

Na ovim stranicama pronaći ćete informacije o dozvoli za boravak, o uslovima i postupcima za državljanke i državljane iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Želimo da Vas informišemo o tome, koje su Vam mogućnosti otvorene, da bi dobili dozvolu za boravak radi zaposljenja u Njemačkoj i koje uslove za to trebate da ispunite.

Vaš pristup njemačkom tržištu rada u okviru takozvanog Pravila za zapadni Balkan (§ 26 stav 2 Pravila o zaposljenju)

Pravilo za zapadni Balkan otvara državljanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije pristup za svako zaposlenje na tržištu rada u Njemačkoj. Pravilo je u početku bilo ograničeno za period od 2016. do kraja 2020. godine. Zbog velike potražnje poslodavaca u Njemačkoj za radnom snagom iz ovih zemalja, pravilo je produženo do 31. decembra 2023. godine.

Rad kao iznajmljeni zaposlenik/ica i dalje nije dozvoljen. Za izdavanje dozvole Savezna agencija za rad ispituje da li za određeno radno mjesto na raspolaganju stoji radna snaga iz zemlje ili iz Evropske unije (provjera prvenstva) i da li su uslovi za zaposlenje isti kao i za domaću radnu snagu.

Napomena:
Broj odobrenja za zahtjeve koji se prvi put podnose ograničen je do 25.000 po kalendarskoj godini. Zbog Covid-19-pandemije za Njemačku postoje ograničenja putovanja iz mnogih država. 

Koje uslove morate da ispunite?

  • Potrebna Vam je obavezujuća ponuda za radno mjesto od jednog poslodavca u Njemačkoj.
  • U zadnja 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva ne smijete primati davanja prema Zakonu o davanjima za kandidate za azil. 
  • Morate da ispunjavate pravne uslove za vizu.

Kako postupate dalje?

Za ulazak u Njemačku radi zaposlenja potrebna je viza, za koju možete da podnesete zahtjev kod nadležnog njemačkog zastupništva u inostranstvu u jednoj od gore navedenih država.

Sjedište Vašeg nemačkog zastupništva u inostranstvu pronaći ćete na  www.auswaertiges-amt.de.

Kako aplicirati za izdavanje radne vize možete pogledati OVDJE

 11,448 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

Potrebni radnici za rad na farmi u Njemačkoj. Ako imate iskustva sa usjevima, prijaviti se možete na ovaj link:

Oglas za posao – postanite dio nas! Za naše porodično preduzeće u Lüneburg Heathu stalno …

Leave a Reply

Your email address will not be published.