Njemačka prijeti uvođenjem viza za građane Srbije: Raste pritisak na Srbiju ovo morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka prijeti uvođenjem viza za građane Srbije: Raste pritisak na Srbiju ovo morate znati:

Njemačka prijeti uvođenjem viza za građane Srbije: Raste pritisak na Srbiju ovo morate znati:

Zbog porasta broja migranata, Europska unija vrši pritisak na Beograd da odmah uskladi svoju viznu politiku s Bruxellesom. Njemački tisak donosi komentare na tu temu.

„Raste pritisak na Srbiju”, naslovljava Frankfurter Allgemeine Zeitung izvještaj o sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja EU-a. Oni su uputili zahtjev Srbiji da odmah ujednači viznu politiku s Bruxellesom. „Ne jednog dana, nego odmah”, naglasila je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Fraser na sastanku.

Razlog je povećan broj zahtjeva za azil građana iz zemalja poput Indije, Tunisa i Burundija koji mogu turistički putovati u Srbiju bez vize – ali onda mnogi nastavljaju put izbjegličkim rutama ka Europskoj uniji. Čini se da je najviše žalbi stiglo iz Belgije i Austrije. U ovoj drugoj je ove godine zabilježeno petnaestak tisuća potražitelja azila iz Indije i Tunisa.

„Ukoliko Srbija i druge balkanske zemlje ne budu kooperativne, mogao bi im biti oduzet bezvizni režim za Shengenski prostor, nagovijestila je povjerenica EU-a za unutarnje poslove Ylva Johansson”, javlja njemački javni servis ARD. „Ipak, ima prvih signala da će te države narednih tjedana korigirati svoju viznu politiku.”

Njemački mediji podsjećaju na obećanje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da će Beograd „do kraja godine” uskladiti viznu politiku s EU-om.

Neue Zürcher Zeitung prenosi riječi švicarske ministrica nunutarnjih poslova Karin Keller-Sutter koja otkriva da su iz Beograda stigli konkretniji signali. Prema njoj, bit će vraćane vize za građane Indije, Tunisa, Kube i Burundija.

U komentaru Frankfurter Allgemeine Zeitunga se pak navodi da Beograd postaje „čvorište” migracija, te da Srbija „očigledno” odobrava bezvizni režim državama koje nisu priznale Kosovo.

Komentator lista pozdravlja jasne poruke EU-a. „Valja upotrijebiti sva sredstva pritiska kako bi se Beograd potakao na promjenu kursa. Upitno je pritom da li je najbritkija sablja baš prijetnja zaustavljanjem ionako tromih pristupnih pregovora EU-a i Srbije. Daleko više obećava zamrzavanje vizne slobode za srpske građane”, piše list.

Na kraju, frankfurtski list se dotakao optužbe prema kojoj Srbija navodno po nalogu Kremlja pripušta migrante da bi destabiliziralaa EU: „Mora se spriječiti da Beograd politikom otvorenih vrata – po bjeloruskom modelu – djeluje kao produžena ruka Moskve kako bi stavio EU pod pritisak.”

Vrlo lijevo orijentirani dnevni list Junge Welt pak piše da su danas po pitanju izbjeglica tek kozmetičke razlike između njemačke vlade Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala i onoga što su ranije zastupali tvrdi bavarski konzervativci. Zahtjev je, piše list, „da se pooštri ograđivanje Njemačke od potražitelja azila koji preko Balkanske rute bježe u pravcu EU-a”.

Prema navodima europske pogranične agencije Frontex, od siječnja do rujna ove godine je 228.000 ljudi „ilegalno doputovalo” u Shengenski prostor, što je 70 posto više nego prošle godine. Unatoč uzbuđivanju oko srbijanske vizne politike, ogromna većina i dalje dolazi iz Sirije, Afganistana, Iraka.

U tu brojku ne ulaze milijuni ukrajinskih građana koji se uopće ne vode kao potražitelji azila. Prema sporazumu unutar EU-a, oni naprosto mogu doći u bilo koji zemlju Europske unije sve dok traje ruska agresija.

Izvor: DW.com

Loading

O urednik

Također pogledajte

njemacka zastava

Radite prekovremeno u Njemačkoj? Evo koliko možete zaraditi

Mnogi ugovori o radu detaljno određuju postoji li nadoknada za prekovremeni rad i kako vam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *