NOVI ZAKON U NJEMAČKOJ! Evo ko i kako može doći do njemačkog državljanstva - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NOVI ZAKON U NJEMAČKOJ! Evo ko i kako može doći do njemačkog državljanstva

NOVI ZAKON U NJEMAČKOJ! Evo ko i kako može doći do njemačkog državljanstva


Njemački Liberali, koji dijele vlast sa Socijaldemokratama i Zelenima, usprotivili su se ideji da migranti lakše stižu do njemačkog državljanstva. Vladajuća koalicija je inače u programu imala tu reformu, koja je nedavno konkretizovana: pet godina boravka i rada u Njemačkoj bilo bi dovoljan uslov da se zatraži državljanstvo, a bilo bi moguće i dvojno državljanstvo.

No, nakon što su planovi Socijaldemokrata procurili u javnost, a opozicioni Demohrišćani oštro kritikovali „obezvrjeđivanje“ njemačkog pasoša, kritici se pridružuju i Liberali.

„Sada nije trenutak za pojednostavljivanje dobijanja državljanstva“, rekao je njihov generalni sekretar Bijan Đir-Saraj za list Rajniše post. „Za sada nema napretka u deportacijama i borbi protiv ilegalne migracije.”

Kako kaže Đir-Saraj, vladajuća koalicija ne bi smjela da načini „drugi korak prije prvog“. Dodao je da njemački pasoš treba da dođe na kraju procesa integracije te da neće biti „obezvrjeđivanja njemačkog državljanstva uz podršku Liberala“.

Pročitajte još

Oštre kritike iz CDU

Prijedlog socijaldemokratske ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer predviđa da imigranti mogu zatražiti njemačko državljanstvo poslije pet godina boravka u zemlji, umjesto poslije osam, kako je trenutno. Fezer predlaže da u slučaju „posebno uspjele integracije”, pasoš može da se dobije poslije tri godine.

Takođe, dvojno državljanstvo bi trebalo da postane pravilo, a ne izuzetak. Danas dvojno državljanstvo mogu dobiti samo državljani neke druge članice EU i još par zemalja. BH-državljani, recimo, moraju da se odreknu sopstvenog državljanstva kada traže njemačko.

Prijedlog reforme je naišao na oštre kritike opozicionih Demohrišćana koji su se tokom duge vladavine Angele Merkel uvijek opirali ovakvim mjerama.

Šef CDU Fridrih Merc je izjavio da dvojno državljanstvo ne smije postati pravilo, već mora ostati izuzetak. Prema njemu, njemačko državljanstvo je “nešto veoma vrijedno” sa čime se mora pažljivo postupati.

Merc kaže da je prethodnih godina doseljavanje radne snage već olakšano. „Ali ono što moramo da spriječimo jeste doseljavanje radi našeg socijalnog sistema. Ako je to cilj vladajuće koalicije, onda se sa time naravno nećemo složiti.“

Neizvjestan dogovor

Povjerenica Vlade za integraciju Rem Alabali-Radovan je pak branila planove. „Želimo da postanemo moderna useljenička zemlja. U to spada da brže, bolje i više uvodimo ljude u državljanstvo“, rekla je ona.

Političari Socijaldemokrata i Zelenih su oštro kritikovali Demohrišćane zbog širenja narativa protiv migranata.

Čak i da se vladajuća koalicija složi oko reforme, potrebna im je podrška Demohrišćana. Jer, ovi sjede u vlasti velikog broja pokrajina, čije vijeće, Bundesrat, mora dati zeleno svjetlo za novi zakon.

 10,943 total views,  1 views today

O urednik

Također pogledajte

NAJNIŽA PLATA 2.700 EURA: Tesla u Njemačkoj dnevno zapošljava do 40 novih radnika, ovo je prilika koja se ne propušta. Na oglas se možete prijaviti Ovdje:

Tesla zapošljava sve više i više zaposlenika u svojoj fabrici u njemačkom gradu Grünheideu. Uprkos …

Leave a Reply

Your email address will not be published.