ZNATNE PROMJENE: Objavljen plan kako Njemačka planira olakšati dolazak radnika, ovo morate znati ako želite raditi u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / ZNATNE PROMJENE: Objavljen plan kako Njemačka planira olakšati dolazak radnika, ovo morate znati ako želite raditi u Njemačkoj
reichstag

ZNATNE PROMJENE: Objavljen plan kako Njemačka planira olakšati dolazak radnika, ovo morate znati ako želite raditi u Njemačkoj

Njemačkoj je hitno potrebna stručna radna snaga – to će biti jedna od tema sutrašnjeg sastanka u Berlinu. Pripremni dokument, koji je na uvid dobio javni servis ARD, predviđa manje prepreka za radnike iz inostranstva.

Njemačka vladajuća koalicija, koju čine Socijaldemokrate (SPD), Liberali (FDP) i Zeleni, dogovorila je ključne tačke vezane za dolazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva. O tome će se odlučivati sutra, 30. novembra, u kabinetu kancelara Olafa Scholza.

U prvom kvartalu sljedeće godine, kabinetu bi trebalo da bude dostavljen gotov nacrt zakona na čijoj izradi su radila ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova, kao i ministarstva rada, privrede i obrazovanja. Ključnu ulogu imali su ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser i ministar rada Hubertus Heil.

Predstavnici vladajuće koalicije na 23 stranice iznose brojne ideje o tome kako Njemačku, kao tržište rada, učiniti privlačnijom za kvalifikovane radnike u inostranstvu, kako privući studente i istraživače, kao “kvalifikovane radnike sutrašnjice” ili kako poboljšati mogućnosti učenja njemačkog jezika u zemlji i inostranstvu. Taj dokument na uvid je dobio javni servis ARD.

Pojednostaviti dolazak kvalifikovanih radnika

Centralni dio plana je da se zakon o doseljavanju promijeni tako da se smanje prepreke za dolazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva. Cilj je da se omogući da ljudi iz trećih zemalja lakše nađu posao u Njemačkoj. Ministri pri tom govore o tzv. tri stuba.

Prvi stub obuhvata preduslove koje kvalifikovani radnici iz inostranstva moraju da ispunjavaju da bi im se dozvolilo da rade u Njemačkoj. Do sada su morali da imaju priznatu kvalifikaciju i radni ugovor, kao i jednake šanse za zaposlenje kao i njemački državljani. Pojednostavljeno rečeno, priznatim kvalifikovanim radnicima će ubuduće biti pružena veća podrška. U nacrtu se tako navodi da bi trebalo stvoriti uslove za dolazak i boravak u zemlji kvalifikovanih radnika iz inostranstva koji nisu u mogućnosti ili su samo djelomično u mogućnosti da predoče dokumente u vezi sa svojim profesionalnim kvalifikacijama. Drugim riječima, njihova stručnost bi mogla da bude provjeravana tek u Njemačkoj.

Drugi stub odnosi se na kvalifikovane radnike iz inostranstva koji još uvijek nemaju diplomu, ali imaju veliko radno iskustvo. I njima bi trebalo pojednostaviti dolazak na njemačko radno tržište. Između ostalog, vlasti žele da poboljšaju uslove za zaposlene u informacionim i komunikacionim tehnologijama. Kod njih bi trebalo odustati od dokaza o dovoljnom poznavanju njemačkog jezika. U tom slučaju bi kompanije koje nude poslove trebalo da odluče da li žele da zaposle stručnjake i pored nedovoljnog znanja jezika. U tim slučajevima više ne bi bilo pravnih prepreka za zapošljavanje.

“Mapa sa mogućnostima za pronalaženje posla”

I konačno, treći stub se odnosi na to da se državljanima trećih zemalja, “sa dobrim potencijalom”, omogući da ostanu u Njemačkoj kako bi pronašli posao. U tu svrhu bi, kako se navodi u dokumentu, trebalo stvoriti mapu sa mogućnostima za pronalaženje posla, koja bi se bazirala na transparentnom, nebirokratskom sistemu bodova. Kriteriji za dokazivanje “dobrog potencijala” mogu da uključuju kvalifikacije, poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, povezanost sa Njemačkom i starost kandidata.

Vladajuća koalicija ne planira samo da prilagodi zakone. Ona želi i da više promoviše Njemačku kao atraktivnu, inovativnu i raznoliku doseljeničku zemlju. Jadan od fokusa trebalo bi da bude da se u svijetu zna za otvorena radna mjesta, kako bi kvalifikovani radnici iz inostranstva stupili u kontakt s poslodavcima i obrazovnim institucijama u Njemačkoj. Kako bi to tačno trebalo da se postigne, za sada ostaje nejasno.

Na primjer, navodi se da portal Make it in Germany ima svoju berzu poslova. Ona bi trebalo da bude proširena i dalje razvijana. Također bi trebalo povećati broj oglasa za posao. Kako sve to izvesti – to bi trebalo da pokaže nacrt zakona. Neke stvari izgleda nisu potpuno razjašnjene. Recimo, želi se da se provjeri da li predintegracijske ponude mogu da se isprobaju još u državama porijekla.

Promovisati učenje jezika u inostranstvu

Kao ključnu kompetenciju njemačka vlada vidi poznavanje jezika i zato učenje jezika želi da podstakne kako u inostranstvu, tako i u Njemačkoj – recimo kroz širenje digitalnih kurseva jezika i mogućnosti digitalnih ispita. Posebnu ulogu u tome bi trebalo da imaju Goethe instituti u zemljama porijekla.

U saradnji sa pokrajinama i privrednim komorama, vladajući žele da optimiziraju, pojednostave i ubrzaju proceduru priznavanja stranih stručnih kvalifikacija. Jedna od brojnih planiranih mjera je da tokom postupka priznavanja kvalifikacija, dokumenti mogu da se dostave i na engleskom ili originalnom jeziku.

Mnogo toga u planu Berlina zvuči veoma birokratski, na primjer da treba ubrzati administrativne procedure, ali nove ideje bi mogle da donesu mnoge prednosti kvalifikovanim radnicima iz inostranstva, ocjenjuje njemački javni servis ARD. Za njih bi trebalo da postoji moderno i transparentno savjetovanje prije nego što dođu u Njemačku, kao i brz proces izdavanja viza. Također bi trebalo ljude jasno informisati o uslovima kada njihovi partneri i djeca također mogu da dođu u Njemačku, prenosi Deutsche Welle (DW).

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nijemci izračunali: Isplati li se ikako kupovina nekretnina?

Manje od polovine njemačkih građana stanuje u vlastitoj nekretnini. To je najniža kvota u Evropskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *