NIJE POTREBNO ZNATI NJEMAČKI JEZIK, Poznati uslovi novog plana Vlade Njemačke za privlačenje stranih radnika, evo o čemu je riječ: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NIJE POTREBNO ZNATI NJEMAČKI JEZIK, Poznati uslovi novog plana Vlade Njemačke za privlačenje stranih radnika, evo o čemu je riječ:

NIJE POTREBNO ZNATI NJEMAČKI JEZIK, Poznati uslovi novog plana Vlade Njemačke za privlačenje stranih radnika, evo o čemu je riječ:

Njemačka vlada odobrila je plan za najveće promjene u zakonu o migraciji radnika u posljednjih nekoliko decenija.

U srijedu je njemačka vlada odobrila planove za reviziju Zakona o migraciji radnika, sa formalnim prijedlogom koji bi trebao biti predstavljen 2023. godine. Možda najveća promjena uključena u planove reformi je ona koja omogućava radnicima koji nisu iz EU da dođu u Njemačku na duži period, od vjerovatno godinu dana, na takozvanoj “Chancenkarte” (karti mogućnosti), koja bi im omogućila da traže posao.

Prema novim propisima, građani koji nisu iz EU, a koji žele da se presele u Njemačku dugoročno, ne bi morali dokazivati ​​da im je ponuđen ugovor o radu ili sponzorstvo. To znači da tamo gdje biste ranije morali podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu, sada možete umjesto toga tražiti “Chancenkarte”.

Pročitajte još:

Zbog nedstatka radnika Njemačka uvodi nova pravila za “gastarbajtere”, odnosi se i na stanovnike zapadnog Balkana

Radnicima bi bilo dozvoljeno da rade probno na period do dvije sedmice tokom jednogodišnjeg traženja posla u Njemačkoj.

Također bi onima koji se žele preseliti zbog posla, to bilo dozvoljeno ako bi u Njemačkoj radili na pola radnog vremena u trajanju od najmanje 20 sati sedmično.

Šema bi se zasnivala na bodovnom sistemu u kanadskom stilu koji bi razmatrao sposobnosti u pet oblasti: kvalifikacije, poznavanje njemačkog jezika, radno iskustvo, veze sa ljudima u Njemačkoj i godine života.

Ministar rada Hubertus Heil, rekao je da će kandidati biti uzeti u obzir ako ispunjavaju tri ili više kriterija.

Ostaje nejasno koje konkretne okolnosti bi kvalificirale kandidate za svaku kategoriju, na primjer, koji nivo znanja njemačkog jezika bi bio potreban. Heil je, međutim, rekao da je moguće da će kandidati koji još nisu naučili njemački biti uzeti u obzir.

Reforma također nastoji pojednostaviti proces kojim se radnicima koji dolaze iz zemalja van EU službeno priznaju kvalifikacije u Njemačkoj. Trenutno nisu sve međunarodne kvalifikacije priznate i, ako jesu, proces njihovog certificiranja može potrajati dugo.

Potreban vam je posao u Njemačkoj, ovdje se možete prijaviti:

Loading

O urednik

Također pogledajte

berlin zastava

Uvođenjem četverodnevne radne sedmice izboriti se s krizom rada, radnicima život postao ispunjeniji i imaju više vremena za sebe

Njemačka je nedavno pokrenula šestomjesečni probni period u kojem će zaposlenici u 45 firmi širom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *