"STRAŠAN" NOVI ZAKON OD 2023. GODINE U NJEMAČKOJ: Od 1. januara dolazi do velike promjene. OVO MORATE ZNATI: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / “STRAŠAN” NOVI ZAKON OD 2023. GODINE U NJEMAČKOJ: Od 1. januara dolazi do velike promjene. OVO MORATE ZNATI:

“STRAŠAN” NOVI ZAKON OD 2023. GODINE U NJEMAČKOJ: Od 1. januara dolazi do velike promjene. OVO MORATE ZNATI:

Raiffeisenbank će biti prva banka u Njemačkoj koja više neće izdavati gotovinu na bankomatima u svojim poslovnicama od decembra 2022. Deutsche Bank slijedi primjer Raiffeisenbank prenosi fenix.

Novi Zakon o provedbi sankcija II (SDG) stupit će na snagu 1. januara 2023. godine. Zakon je donesen krajem maja 2022. Izglasala ga je njemačka Vlada, a utjecat će, između ostalog, na gotovinska plaćanja u nekim područjima.

Ali mnogi potrošači za sada mogu odahnuti. Gotovina na bankomatima ili u supermarketu još nije na rubu izumiranja. Zakon o provedbi sankcija II prvenstveno je stvoren za bolju borbu protiv financijskog kriminala u Njemačkoj. To uključuje pranje novca i poboljšanu provedbu sankcija.

Osobe koje vole imati puno gotovine u novčaniku ili su već ranije plaćale veće iznose novčanicama i kovanicama trebaju biti oprezne. Zakonom je propisano da se nekretnine, primjerice, više ne mogu plaćati gotovinom. To uključuje nekretnine, zemljište, kuće ili stanove. Prema SDG II, zabrana se također odnosi na kriptovalute i robu.

Posao pranja novca je ogroman, posebno u sektoru nekretnina. Zakonom se tome želi stati na kraj. Ali raspravlja se i o ograničenju gotovine za druge firme. U novembru 2022. savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser pozvala je na nova pravila za veće novčane transfere.

Tražila je gornju granicu od 10.000 eura za gotovinske uplate. – Kupnja nakita ili satova u gotovini od 30.000 eura uskoro bi trebala biti prošlost, rekla je političarka SPD-a.

Šta je pranje novca?

Prema Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova, pranje novca je “krijumčarenje nezakonito stečenih sredstava u zakoniti financijski i privredni tok”. Pranje novca je kazneno djelo za kojeg se može dobiti kaznu zatvora do pet godina.

Izvor: Fenix-magazin/MD/

Loading

O urednik

Također pogledajte

Mašinovođe u Njemačkoj postigle dogovor s Deutsche Bahnom nakon višemjesečnih štrajkova

Sindikat njemačkih mašinovođa “GDL” saopćio je danas da je postignut dogovor o platama sa kompanijom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *