U OVOM POSLU NEDOSTAJE RADNIKA U NJEMAČKOJ: Početna plata od 2.200 eura rijetke privlači - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / U OVOM POSLU NEDOSTAJE RADNIKA U NJEMAČKOJ: Početna plata od 2.200 eura rijetke privlači

U OVOM POSLU NEDOSTAJE RADNIKA U NJEMAČKOJ: Početna plata od 2.200 eura rijetke privlači

Stiglo je ljeto, ali bazeni u Njemačkoj sve češće ostaju zatvoreni zbog nedostatka radnika. Njemačkoj nedostaje 3.000 profesionalnih spasioca. Posao na rubu bazena ima svoje lijepe strane, ali sa sobom nosi puno odgovornosti – i malo novca, pišu njemački mediji.

Njemački mediji donose priču 61-godišnjaka iz Mundelsheima u okrugu Ludwigsburg u Baden-Württembergu koji radio kao profesionalni spasilac prenosi fenix-magazin.

“Ovo su četiri posla u jednom: spasilac sam, tehničar, policajac, a ponekad i psiholog”, objašnjava svoj posao i dodaje kako unatoč tome što je cijeli dan na bazenu ovo nije posao iz snova.

Posao je loše plaćen

Posao spasilaca je odgovoran, s nepovoljnim radnim vremenom – odnosno radi se vikendima i praznicima. Posao je također loše plaćen. Početna plata je 2.200 eura bruto.

Jedan od razloga zašto su profesionalni spasioci prijeko potrebni je što rijetki žele raditi ovako odgovorni posao za nisku platu.

Postoji prava kriza u ovom poslu, navode njemački mediji.

Njemačka udruga profesionalnih spasioca (BDS) procjenjuje kako ih je oko 3.000 nedostaje diljem zemlje – a taj broj samo raste.

Njemačka će postati društvo neplivača?

Strah kako će Njemačka postati društvo neplivača traje od 80-tih godina. Mediji pišu kako sve manje djece zna plivati.

Od desetogodišnjaka, čak 59 posto ih ne zna sigurno plivati. DLRG to pripisuje i činjenici da se sve više satova plivanja otkazuje. Spasilac s početka priče se boji kako će Njemačka postojati društvo neplivača.

“Sad moramo skratiti radno vrijeme, na žalost kupača, jer nas nema dovoljno”, kaže spasilac i dodaje kako je zabrinut zbog niske plate.

Uostalom, na njemu i njegovim kolegama leži velika odgovornost: moraju nadzirati 375 kvadratnih metara vodene površine.

Tužno iskustvo ima i danas utjecaja na njega: na početku njegove karijere devetogodišnji dječak utopio se tijekom njegove smjene.

“Svi očajnički pokušaji reanimacije nisu ga mogli spasiti. I danas vidim dječaka kako leži”, kaže vidno dirnut spasilac.

“Otvoreni bazen je odraz društva”, kaže spasilac, te ističe kako se u svom poslu moraju nositi s nedostatkom poštovanja, neredima i pijanicama koji zlostavljaju žene na bazenima.

Izvor: Fenix-magazin/SČ

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …