Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku platu na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzionih bodova. Trenutna vrijednost penzije rezultirala bi mjesečnom penzijom od 180,10 eura

Mnogi zbog penzije odlaze raditi u Njemačku. Da biste ostvarili pravo na njemačku penziju, morate imati uplaćenih najmanje pet godina doprinosa za penziono osiguranje. 

Upravo o tim doprinosima ovisi kolika će biti penzija. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koji se uplaćuju u zakonsko penziono osiguranje. Ti doprinosi zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzionih bodova (bodova zarade), piše Fenix magazin. 

Pročitajte još:

Povećava se starosna dob za odlazak u penziju, evo šta morate znati ako radite u Njemačkoj

Ako u jednoj godini zaradite tačno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, bit će vam priznat tačno jedan mirovinski bod. Naime, prosječna godišnja bruto plata u 2023. godini je 43.142 eura na zapadu i 41.967 eura na istoku. 

Za svaki penzioni bod ima se pravo na tzv. vrijednost penzije. To trenutno iznosi 36,02 eura na zapadu i 35,52 eura na istoku (od juna 2023.). Mjesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli: Mjesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost penzije x faktor vrste penzije. I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrijednost 1 ako ne idete u prijevremenu penziju, a penzija je uobičajena starosna penzija.

Ako ste pet godina primali prosječnu njemačku platu na zapadu, onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzionih bodova. Trenutna vrijednost penzije rezultirala bi mjesečnom penzijom od 180,10 eura (5 x 1 x 36,02 x 1). Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan penzioni bod, vaša će se penzija promijeniti. 

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Loading

O urednik

Također pogledajte

Obratite pozornost na ovo ako imate račun u banci u Njemačkoj. Pogođeno 82 posto klijenata:

Banke u Njemačkoj povećavaju naknade za tekuće račune. Poskupljenjem su pogođeni klijenti gotovo svih banaka. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *