ZVANIČNO: PRIZNANJE SVIH VOZAČKIH KATEGORIJA IZ BIH U NJEMAČKOJ DOLAZI 01.NOVEMBRA2023! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / ZVANIČNO: PRIZNANJE SVIH VOZAČKIH KATEGORIJA IZ BIH U NJEMAČKOJ DOLAZI 01.NOVEMBRA2023!

ZVANIČNO: PRIZNANJE SVIH VOZAČKIH KATEGORIJA IZ BIH U NJEMAČKOJ DOLAZI 01.NOVEMBRA2023!

Već smo ranije ponovili da je promjeren datum 1. august 2023 pa 1.oktobar 2023. kad je Njemačka trebala priznati sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila.

Kako saznajemo, datum je prolongiran a nova odluka je da taj zakon starta sljedećeg mjeseca.

Ova odluka će svakako doprinijeti većem broju odlazaka iz Bosne i Hercegovine, jer će olakšati proces stjecanja viza. Pretpostavka je da bi se, prije svega, trebao povećati broj odlazaka kvalificiranih i profesionalnih vozača, koji su u Njemačkoj vrlo traženi, što će otežati situaciju u BiH zbog nedostatka kadrova ovog profila.

U Bosni i Hercegovini registrirana su 23.773 vozača. Podaci pokazuju da su registrirana ukupno 29.454 teretna vozila i autobusa te 4.663 njihovih vlasnika. Profesionalni vozači autobusa i kamiona i dalje su među najdeficitarnijim zanimanjima kako u inozemstvu, tako i u Bosni i Hercegovini. Nekim tvrtkama nedostaje 50 ili čak i više djelatnika. Pojedine tvrtke u Bosni i Hercegovini odlučile su budućim radnicima omogućiti polaganje vozačkog ispita i tako osigurati radnu snagu.

Samo u protekle četiri godine BiH je napustilo šest i pol hiljada profesionalnih vozača, a najava uvođenja jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola u Europskoj uniji u idućim mjesecima mogla bi pokrenuti novi val odlazaka vozača u inozemstvo. Prijevoznici upozoravaju da će se, ako se ovako nastavi, Bosna i Hercegovina uskoro suočiti s činjenicom da neće imati tko prevoziti ni robu ni putnike.

Njemačka, koja traži nekoliko desetaka hiljada vozača kamiona i autobusa, trenutno ne priznaje vozačke dozvole iz BiH, pa svi vozači koji namjeravaju raditi u ovoj zemlji moraju ponovno polagati vozački ispit koji košta oko tri hiljade eura. Jedinstvene digitalne vozačke dozvole za sve članice Europske unije omogućit će, među ostalim, zamjenu vozačke dozvole izdane u državi izvan EU za dozvolu iz zemlje u kojoj vozač želi raditi.
Jedan od glavnih razloga učestalog iseljavanja profesionalnih vozača je plaća koja je u zemljama Europske unije znatno viša nego u Bosni i Hercegovini.

Svjesni ovog problema, poslodavci u Bosni i Hercegovini posljednjih godina povećavaju plate, koje dosežu i do 2.500 maraka. No, ne mogu se nositi s iznosima koje za taj posao plaćaju tvrtke u inostranstvu. Uz Njemačku, veliki broj vozača iz Bosne i Hercegovine nove poslodavce pronašao je u Sloveniji i Hrvatskoj piše GPM.

Dakle, priznanje svih vozačkih kategorija iz BiH u Njemačkoj dolazi 01.novembra 2023!

Pročitajte još:

Kamiondžije iz BiH i Srbije spašavaju Nijemce?

Vozač Amer napustio Njemačku i vratio se kući jer je pronašao bolje uslove u firmi iz Bosne i Hercegovine

Domaće firme u katastrofalnim problemima jer Njemačka priznaje vozačke dozvole iz BiH OBAVEZNO POGLEDATI VIDEO:

Sve više profesionalnih vozača odlazi u Njemačku, imaju li “njemačke gazde” više sluha? Evo šta morate znati ako planirate raditi u Njemačkoj kao vozač

Za posao vozača u Njemačkoj se možete PRIJAVITI OVDJE

Loading

O urednik

Također pogledajte

Ako želite pokrenuti ili preuzeti firmu u Njemačkoj, ovo bi vas moglo zanimati

Interes njemačkih privrednika za preuzimanje firmi drastično je opao, objavila je u srijedu Privredna komora …