Sve gore stanje za sve koji žive u iznajmljenim stanovima u Njemačkoj ! Gotovo svima će u Njemačkoj biti povećana stanarina, evo šta morate znati: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Sve gore stanje za sve koji žive u iznajmljenim stanovima u Njemačkoj ! Gotovo svima će u Njemačkoj biti povećana stanarina, evo šta morate znati:

Sve gore stanje za sve koji žive u iznajmljenim stanovima u Njemačkoj ! Gotovo svima će u Njemačkoj biti povećana stanarina, evo šta morate znati:

Loše vijesti za stanare u glavnom gradu Njemačke: stanarine bi mogle biti povećane u mnogim zgradama u nadolazećem vremenskom razdoblju prenosi fenix-magazin.

Međutim ništa bolje ne očekuje ni ostatak velikih gradova u Njemačkoj.

Predsjednik Njemačke udruge stanara Lukas Siebenkotten očekuje kako će stanarine u Njemačkoj i dalje značajno rasti. “Sve što je legalno, bit će iskorišteno”, rekao je Siebenkotten njemačkim medijima.

Mnogim bi stanarima u nadolazećim mjesecima moglo doći do povećanja cijena stanarina. Budući da se indeks stanarine za glavni grad prilagođava, stanodavci imaju sada više mogućnosti da ga povećaju, pišu njemački mediji.

“Bojimo se kako će novi indeks cijena stanarina ponovno dovesti do novih zahtjeva za povećanjem stanarina”, rečeno je iz Berlinskog udruženja stanara za njemačke medije.

“S objavom novog indeksa cijena stanarina, mnogi stanodavci obično vrlo brzo koriste ovu opciju”, rečeno je.

Nejasno je kada će biti objavljen novi indeks cijena stanarina

Još se ne zna kada će Odjel za urbanizam tačno objaviti indeks cijena stanarina. Kao zadnji datum se spominjao mjesec juni.

Trenutno se u ugovorima koristi indeks cijena stanarina za 2021. godinu koji pokazuje prosječnu lokalnu usporedivu stanarinu od 6,79 eura po kvadratnom metru stambenog prostora za Berlin.

S povećanjem od pet posto, spomenuta vrijednost bi porasla na 7,13 eura.

Indeks cijena stanarina uzima u obzir lokaciju na kojoj se stan nalazi, njegovu veličinu, starost zgrade i opremljenost.

U Berlinu je stanodavcima dopušteno povećati stanarinu za najviše 15 posto unutar tri godine, pod uvjetom da ostanu ispod granice indeksa cijena stanarina.

Dakle, indeks cijena stanarina čini gornju granicu za povećanje trenutne stanarine.

Rast indeksa, rast cijena stanarina

Ali to također znači: ako indeks cijena stanarina raste, ova gornja granica također se malo pomiče prema gore – i za stanodavce se pojavljuju nove mogućnosti za dizanje cijena.

“To je neophodno, jer su troškovi održavanja zgrada znatno porasli”, rečeno je iz Udruge vlasnika zgrada u Berlinu.

Pojedini stariji vlasnici sada imaju problema s dobivanjem kredita, pa održavanje, primjerice, tada moraju financirati izravno iz vlastitih sredstava.

Prema riječima Udruge, iznajmljivači su se odlučili za povećanje indeksa cijena najma za 7,5 posto.

Načelno se savjetuje stanodavcima da iscrpe zakonski okvir kada je u pitanju visina najma.

“Najamnine će rasti znatno brže od plaća”

Predsjednik Udruge stanara zamjerio je kako se gradi premalo novih stanova.

“Ako se stvari nastave ovako, broj ljudi koji moraju potrošiti 40 posto ili više primanja na stanarinu dramatično će se povećati u sljedećih nekoliko godina. To je više od pet milijuna kućanstava”, rekao je.

“Potrebno je više subvencija kako bi stanovanje bilo pristupačno”, rekao je Siebenkotten.

Broj izdanih građevinskih dozvola smanjen

U međuvremenu, poboljšanja nema na vidiku: tek prije nekoliko dana doznalo se kako broj izdanih građevinskih dozvola za stanove i dalje pada.

Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, u ožujku je odobreno 24.500 dozvola za nove stanove, što je 29,6 posto manje od prije godinu dana. Od početka godine broj izdanih dozvola je pao za više od 20 posto, piše Fenix.

Trend izdavanja građevinskih dozvola je negativan od svibnja 2022. Uzrok kontinuiranog pada građevinskih projekata statističari vide u visokim troškovima izgradnje i lošim uvjetima financiranja.

Prema dostupnim podacima, u prvom tromjesečju izdano je ukupno 68.700 građevinskih dozvola za stanove, što je 25,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …