DOLAZAK RADNE SNAGE U NJEMAČKU: Ove sedmice usvaja se “historijski zakon”, evo detalja; - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / DOLAZAK RADNE SNAGE U NJEMAČKU: Ove sedmice usvaja se “historijski zakon”, evo detalja;

DOLAZAK RADNE SNAGE U NJEMAČKU: Ove sedmice usvaja se “historijski zakon”, evo detalja;

Njemačka vladajuća koalicija dogovorila je detalje planiranog zakona o useljavanju kvalifikovane radne snage, rekli su u ponedjeljak predstavnici triju stranaka prenosi fenix-magazin.

Njemački parlament usvojit će ove sedmice “historijski zakon”, rekao je zastupnik liberala Johannes Vogel.

Irene Mihalić iz Zelenih istaknula je mogućnost takozvane promjene trake koju donosi zakon – a to znači da se osobe koje su već u Njemačkoj i u postupku dobivanja azila mogu redovno zaposliti ako imaju odgovarajuće kvalifikacije.

To daje ljudima koji su u Njemačku stigli na drugi način priliku za bolju integraciju. Općine i državne službe će se rasteretiti i dat će se snažan signal firmama koje su to čekale da i ljudi koji su već u Njemačkoj mogu dobiti posao.

Vlada je krajem marta predložila zakon o imigraciji kvalifikovane radne snage. Nacrt je već razmatran u Bundestagu i još jednom je detaljno izmijenjen, rekao je Vogel.

Katja Mast iz Socijaldemokratske stranke Njemačke rekla je da će zakon biti “velika prekretnica” u osiguravanju kvalifikovanih radnika u Njemačkoj.

S druge strane, vodeća opoziciona stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU/CSU) i krajnje desna Alternativa za Njemačku ranije su optuživale vladajuću koaliciju da spušta barijere imigraciji i dopušta dolazak “manje kvalifikovanih” ljudi.

Između ostalog, prijedlog zakona predviđa bodovni sistem useljavanja radnika sa stranim diplomama, a olakšava se i useljavanje njihovih porodica. Kriteriji bodovanja uključuju poznavanje jezika, radno iskustvo, dob i veze s Njemačkom.

Novi zakon vrijedi samo za osobe sa kvalifikacijama a ako ih nemate onda ovo obavezno morate znati:

Ovo je najlakši način da se zaposlite u Njemačkoj bez kvalifikacija, sa minimalnim poznavanjem njemačkog jezika, ako nemate stan i ako nemate još radnu vizu. Pogledajte koliku platu možete očekivati i kako se prijaviti za posao

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …