Američki tehnološki gigant gradi fabrike u Njemačkoj, posao za nekoliko hiljada ljudi - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Američki tehnološki gigant gradi fabrike u Njemačkoj, posao za nekoliko hiljada ljudi

Američki tehnološki gigant gradi fabrike u Njemačkoj, posao za nekoliko hiljada ljudi

Njemačka vlada smanjuje ovisnost zemlje o globalnim opskrbnim lancima, a važan korak u tome je izgradnja ogromne fabrike poluprovodnika (čipova) u Magdeburgu. Privodi se kraju posao s američkim proizvođačem Intelom vrijedan više od 30 milijardi eura prenosi fenix-magazin.

Taj iznos uključuje i 9,9 milijardi eura subvencija njemačke vlade, navodi dpa. Subvencije još mora odobriti Evropska komisija, o čemu je ranije izvijestio poslovni list Handelsblatt.

Intel je u martu prošle godine najavio da će se čipovi u Magdeburgu, na istoku Njemačke, početi proizvoditi 2027. godine. U prvoj fazi trebale bi biti izgrađene dvije fabrike poluprovodnika koje mogu zaposliti nekoliko hiljada ljudi. U planu je i hi-tech park za dobavljače.

Pročitajte još:

DOLAZAK RADNE SNAGE U NJEMAČKU: Ove sedmice usvaja se “historijski zakon”, evo detalja;

Intel je u početku računao na iznos od najmanje 17 milijardi eura, no u međuvremenu su porasli troškovi izgradnje i energije. Osim toga, Firma želi koristiti još moderniju tehnologiju za proizvodnju. Iz vladinih krugova se doznaje da je Intel udvostručio investiciju. Istodobno, subvencije Njemačke rastu sa 6,8 na 9,9 milijardi eura.

Predstavnici Intela i njemačke vlade trebali bi potpisati ugovor u ponedjeljak. Dvije strane već duže vrijeme pregovaraju o subvencijama. Na lokalitetu u Magdeburgu već su počela arheološka istraživanja i građevinske pripreme.

Pročitajte još:

Ovo je najlakši način da se zaposlite u Njemačkoj bez kvalifikacija, sa minimalnim poznavanjem njemačkog jezika, ako nemate stan i ako nemate još radnu vizu. Pogledajte koliku platu možete očekivati i kako se prijaviti za posao

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …