U NJEMAČKOJ SE UKIDA ELTERNGELD ZA NEKE RODITELJE: Evo na koga se promjene odnose i kada stupaju na snagu? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / U NJEMAČKOJ SE UKIDA ELTERNGELD ZA NEKE RODITELJE: Evo na koga se promjene odnose i kada stupaju na snagu?

U NJEMAČKOJ SE UKIDA ELTERNGELD ZA NEKE RODITELJE: Evo na koga se promjene odnose i kada stupaju na snagu?

Nema više roditeljskog dodatka odnosno naknade Elterngeld za parove s visokim primanjima u Njemačkoj: To je Semafor -koalicija planirala s proračunom za 2024. godinu prenisi fenix-magazin.

Ministarstvo financija u Njemačkoj zahtijeva od svih resora štednju. Njemački mediji navode kako se iz tog razloga smanjuje roditeljska naknada.

Njemačka vlada odobrila je nacrt državnog proračuna za 2024. godinu. No, hoće li se doista dogoditi da kućanstva s godišnjim prihodom od 150.000 eura ili više neće imati pravo na roditeljski dodatak, još se raspravlja. Bundestag neće odlučivati ​​o cjelokupnom proračunu do 1. decembra.

Nacrt proračuna njemačke vlade za 2024. predviđa da parovi s oporezivim prihodom od 150.000 eura ili više neće primati roditeljski dodatak – Elterngeld. Trenutno parovi s godišnjim oporezivim prihodom do 300.000 eura mogu zatražiti ovu povlasticu.

Što je oporezivi dohodak?

Oporezivi dohodak utvrđuje porezna uprava, a nalazi se na poreznoj prijavi. Grubo govoreći, to je zbroj dohotka umanjen za porezne olakšice, posebne izdatke i druge faktore kao što su izdaci za penziono osiguranje.

Prema procjenama Njemačkog ministarstva za porodice, bračni par sa 150.000 eura oporezivog prihoda ima godišnji bruto prihod od oko 180.000 eura.

Pomoću kalkulatora roditeljskog dodatka Njemačkog ministarstva porodica možete bez obaveze izračunati koliko biste roditeljskog dodatka primali.

Na koliko bi kućanstava utjecalo smanjenje roditeljske naknade?

Procjene uvelike variraju o tome na koliko bi njih utjecala niža granica prihoda. Njemačka ministrica porodica Lisa Paus (Zeleni) rekla je da vjerovatno oko 60.000 porodica više neće imati pravo na državne naknade tokom roditeljskog dopusta.

Institut za njemačku ekonomiju u Kölnu (IW) u vlastitim izračunima dolazi do znatno veće brojke. Prema njihovim podacima, u Njemačkoj je 2020. godine živjelo 435.000 parova koji bi potencijalno mogli imati djecu i koji bi u budućnosti mogli biti isključeni iz roditeljskog dodatka zbog svojih visokih prihoda.

Berlinska profesorica ekonomije Katharina Wrohlich, pak, procjenjuje da će smanjenje gornje granice primanja pogoditi najviše četiri do pet posto svih parova s ​​novorođenim djetetom.

Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, dobrih 1,8 milijuna ljudi primalo je prošle godine roditeljsku naknadu, od čega najviše žena (gotovo 1,4 milijuna).

Stručnjak za porodice na Institutu za njemačku ekonomiju, Wido Geis-Thöne, ideju o smanjenju limita za roditeljski dodatak ne smatra suštinski pogrešnom.

“Prihod od 150.000 eura velik je novac – ali posebno u stvarnosti života mnogih parova u velikim gradovima s visokim stanarinama, nedostatkom skrbi za djecu i bez imovine, ovi planovi znače ozbiljne rezove”, rekla je poduzetnica i autorica Verena Pausder.

Pokrenuta online peticija

Pausder je pokrenula online peticiju protiv ukidanja roditeljskog dodatka, koja je već prikupila više od 350.000 potpisa.

“Roditeljska naknada važan je oslon za parove koji mogu premostiti prvu godinu nakon rođenja djeteta do odlaska u jaslice”, navodi Pausder.

Unatoč uštedama, u proračunu ministrice porodica za 2024. godinu za roditeljske je naknade predviđeno gotovo osam milijardi eura, odnosno 290 milijuna eura manje nego 2023. godine.

Što je roditeljski dodatak?

Roditeljskim doplatkom država podupire roditelje koji nakon rođenja djeteta ne rade ili rade na kraće radno vrijeme i tako zarađuju malo ili nimalo novca. Roditelji s višim primanjima dobivaju 65 posto neto zarade koju su imali prije rođenja djeteta, a roditelji s nižim primanjima do 100 posto.

Oni koji ne rade primaju 300 eura mjesečno. Roditeljska naknada ograničena je na 1.800 eura. Roditeljska naknada isplaćuje se najduže 14 mjeseci ako oba roditelja sudjeluju u skrbi o djetetu.

Rok isplate naknade se također može dodatno produžiti (ElterngeldPlus), no tada su mjesečne uplate manje.

Roditeljska naknada uvedena je 2007. godine i zamijenila je dosadašnju naknadu za odgoj djeteta koja je iznosila najviše 450 eura.

Nova mjera trebala je potaknuti više parova na rađanje djece zbog niske stope nataliteta u Njemačkoj. Osim toga, trebala je poboljšati usklađenost između porodice i posla, budući da se roditeljska naknada može ostvariti i kao dodatak ako majke ili očeve koji nakon rođenja djeteta rade na pola radnog vremena.

Cilj je također bio potaknuti više očeva na prekid karijere zbog svoje djece, pišu njemački mediji.

Izvor: Fenix-magazin/SČ

Loading

O urednik

Također pogledajte

NJEMAČKA OSTALA I BEZ POZNATE KURIRSKE SLUŽBE: Vijest izazvala šok, imali dostavu u više od 70 gradova, ali ih PREGAZILA KRIZA

Njemačka kurirska služba Mayd zapala je u velike finansijske probleme i morala je da proglasi stečaj! Kompanija je …