VIŠE OD 20 MILIONA STANOVNIKA NJEMAČKE MOŽE SE VESELITI OVOM DATUMU: 31. juli im na račun dolazi više novca, evo i koliko: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / VIŠE OD 20 MILIONA STANOVNIKA NJEMAČKE MOŽE SE VESELITI OVOM DATUMU: 31. juli im na račun dolazi više novca, evo i koliko:

VIŠE OD 20 MILIONA STANOVNIKA NJEMAČKE MOŽE SE VESELITI OVOM DATUMU: 31. juli im na račun dolazi više novca, evo i koliko:

Kako prenosi fenix-magazin oko 21 milion penzionera sada će dobiti više novca. Godišnje usklađivanje penzija stupilo je na snagu početkom mjeseca. Na Zapadu će penzije porasti za 4,39 posto, a na Istoku za 5,86 posto.

Penzioner na zapadu s penzijom od 1.500 eura zbog sadašnjeg povećanja mjesečno dobiva oko 66 eura više, a na istoku oko 88 eura više. Riječ je o bruto iznosima – dakle, bez odbitka doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje za dugotrajnu njegu.

Manji dio povećanja penzija izgubit će se ove godine jer se 1. jula povećavaju doprinosi za osiguranje za dugotrajnu njegu: za osobe bez djece s 3,4 na 4,0 posto, za roditelje s 3,05 na 3,4 posto. U slučaju spomenutog primjera penzije od 1.500 eura, to bi bilo 9 eura više odbitka od bruto u slučaju penzionera bez djece, odnosno oko 5 eura za penzionera s djecom.

Procitajte još:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Prema penzionom osiguranju, godišnji porast odnosi se i na starosne penzionere i na one koji su već ranije otišli u penziju zbog nesposobnosti za rad. Povećanje dolazi automatski u julu. Primatelji ne moraju učiniti ništa za to.

No, kada povećana penzija završava na računu?

Njemačko penziono osiguranje pojašnjava: “Vaša će penzija biti isplaćena zadnjeg radnog dana banke u mjesecu za koji je penzija namijenjena.”

Povećana penzija za juli tako će se prenijeti krajem mjeseca.

Posljednji radni dan banke u julu 2023. je ponedjeljak, 31. Tada bi svi penzioneri trebali dobiti svoj novac. U augustu je posljednji radni dan banke četvrtak 31.

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Povećava se starosna dob za odlazak u penziju, evo šta morate znati ako radite u Njemačkoj

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …