REVOLUCIJA! U ovom Njemačkom gradu minimalna satnica raste na 16€ - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / REVOLUCIJA! U ovom Njemačkom gradu minimalna satnica raste na 16€

REVOLUCIJA! U ovom Njemačkom gradu minimalna satnica raste na 16€

U Minhenu će radnici uskoro zarađivati mnogo više! Grad uvodi veću minimalnu satnicu – umjesto sadašnjih 12 eura, bit će 16 eura, pišu njemački mediji.

Na inicijativu zastupničkog kluba SPD/Volt, Gradsko vijeće će 19. jula odlučivati o vlastitoj minimalnoj satnici u Münchenu. Prijedlog bi vrlo lako trebao imati većinu glasova, jer ga podržavaju i Zeleni prenosi fenix-magazin.

Prema tvrdnjama zastupničkog kluba SPD-a, Grad će se samo obvezati plaćati svoje zaposlenike najmanje 16 eura po satu, pišu njemački mediji.

Nova minimalna satnica također će postati kriterij za dodjelu javnih natječaja od strane grada privatnim firmama. Privatne firme mogu se dobrovoljno pridružiti novom konceptu, pišu njemački mediji.

Navodi se kako bi se minimalna satnica od 16 eura trebala povećavati.

Grad će sve svoje zaposlenike plaćati najmanje 16 eura. To bi trebale činiti i sve gradske firme– komunalna poduzeća, sajam ili olimpijski park.

Ko želi poslove od Grada, mora garantovati i minimalnu satnicu od 16 eura. To bi prvo trebalo biti “testirano u pilot projektima koji se tiču čišćenja i sigurnosti”, kažu iz SPD-a.

Privatne firme također bi trebale plaćati više radnike. No, ova odluka za njih je na dobrovoljnoj bazi.

Ako plate 16 eura, firme će biti certificirane. To bi mnogima trebalo olakšati dolazak kvalificiranih radnika koji su im hitno potrebni. Prema SPD-u, planu se već pridružilo 3.400 firmi.

„Mnogi ljudi sve više imaju osjećaj da rade sve više i više, ali si mogu priuštiti sve manje i manje. U tako privlačnom, ali i skupom gradu kao što je Minhen, stoga je posebno hitno da se povećaju plaće, posebno za osobe s normalnim i niskim primanjima”, rekao je čelnik minhenskog SPD-a i gradski vijećnik Christian Köning za njemačke medije prenosi Fenix-magazin/SČ.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …