Točenje goriva na autoputu skuplje je i do 70 centi. Ovo vam se isplati kod putovanja: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Točenje goriva na autoputu skuplje je i do 70 centi. Ovo vam se isplati kod putovanja:

Točenje goriva na autoputu skuplje je i do 70 centi. Ovo vam se isplati kod putovanja:

Ako na putu do ljetovanja točite na benzinskoj stanici na autoputu, često platite znatno više. Rezultat je to istraživanja ADAC-a koji je usporedio cijene na odmorištima s onima na benzinskim pumpama na sljedećem izlazu. Moguće su razlike u cijeni veće od 20 eura po punjenju rezervoara.

Podaci su prikupljeni tokom trenutnog testiranja ADAC-ovog servisnog područja u martu. U to je vrijeme bila prosječna ušteda od nešto manje od 42 centa po litri za E10 vožnjom izvan autoceste. Za dizel je bila nešto ispod 36 centi. ADAC je našao razliku od čak 70 centi.

“Za takav opseg skupoće nemamo nikakvo razumijevanje”

“Razlike u cijeni koje je naš uzorak pokazao u martu bile su ogromne”, kaže ADAC-ov stručnjak za tržište goriva Christian Laberer. “Od tada se tržište goriva sveukupno smirilo, ali su razlike u cijenama između benzinskih stanica na autoputu i onih izvan autoceste i dalje vrlo značajne. Osnovna tvrdnja naše studije stoga se nije promijenila.””Razlike u cijeni koje je naš uzorak pokazao u martu bile su goleme”, kaže ADAC-ov stručnjak za tržište goriva Christian Laberer. “Od tada se tržište goriva sveukupno smirilo, ali su razlike u cijenama između benzinskih stanica na autoputu i onih izvan autoputa i dalje vrlo značajne. Osnovna tvrdnja naše studije stoga se nije promijenila.”

Nedavni uvid u podatke o cijenama goriva to također potvrđuje. Često s razlikama u cijeni između 30 i 40 centi, ali ponekad i iznad ili ispod. Uglavnom, točenje pokraj autoputa uvijek se isplati, pojašnjavaju u ADAC-u i potiču vozače da redovito provjeravaju cijene, primjerice putem aplikacije.

ADAC-ov saobracajni predsjednik Gerhard Hillebrand jasno kritikuje velike razlike: “Kada firme za mineralna ulja prodaju svoje gorivo na autoputu nekoliko centi skuplje nego drugdje, to je razumljivo. Međutim, ne razumijem tolike razlike”, naglasio je. “To je baš bezobrazno.”

Pročitajte još:

KATASTROFA POČINJE VEĆ OVE SEDMICE: Svi koji ovog ljeta planiraju putovati iz Njemačke ovdje mogu očekivati najveće gužve, zastoje i radove na autocestama.

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …