Njemački Bundestag donio odluku o zamijeni svih dječjih pasoša - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemački Bundestag donio odluku o zamijeni svih dječjih pasoša

Njemački Bundestag donio odluku o zamijeni svih dječjih pasoša

Njemačke vlasti su objavile da je zemlja zvanično donijela odluku o zamjeni svih dječjih pasoša biometrijskim.

Nacrt zakona o ukidanju važećih pasoša za djecu mlađu od 12 godina usvojio je Bundestag, a očekuje se da će mjera stupiti na snagu početkom 2024. godine, prenosi portal SchengenVisaInfo.

Trenutno je svim roditeljima dozvoljeno da apliciraju za pasoše svoje djece. Pasoš koji se izdaje djeci mlađoj od 12 godina važi 12 meseci, što znači da je do sada dokument morao da se obnavlja svake godine.

Kako bi roditeljima olakšali posao, Vlada je saopštila da će od sljedeće godine porodice koje planiraju putovati sa djecom u inostranstvo morati umjesto toga podnijeti zahtjev za drugi dokument, objašnjava Focus Online.

Pročitajte još:

U Njemačkoj uskoro brže do dvojnog državljanstva: Olakšani mnogi uslovi

Od 2024. godine roditelji će morati da podnose zahtjev za biometrijski pasoš za svoju djecu mlađu od 12 godina. Ova vrsta pasoša će ostati važeća duže vrijeme i omogućit će putovanja širom svijeta.

Kako je objašnjeno, pasoš djece mlađe od 12 godina trenutno važi u većini zemalja, isključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju i neke afričke zemlje. Štaviše, neke zemlje zahtijevaju dodatni dokument uz pasoš, jer ovaj drugi ne uključuje čip i otiske prstiju.

Iz ovih razloga, vlasti su smatrale da je neophodno da roditelji podnose zahtjev za biometrijske pasoše za svoju djecu.

Ipak, naglašeno je da će olakšana pravila i dalje važiti za putovanja unutar Evropske unije i šengenskog prostora. Djeca mlađa od 12 godina i dalje će moći putovati u EU/Šengen sa ličnom kartom, koja im se izdaje na zahtjev roditelja.

Što se tiče cijene novog dokumenta, Focus Online navodi da će biometrijski pasoš za djecu biti skuplji od fizičkog.

Roditelji će sada morati da plate 37,50 evra za biometrijske pasoše svoje dece. S druge strane, registracija za fizički format pasoša košta 13 €, a svako produženje 6 €.

Roditelji su od jula mogli da se prijave za biometrijski pasoš. Osim djece, Focus Online kaže da se za alternativnu verziju mogu prijaviti svi mlađi od 24 godine. Isti napominje da će biometrijski pasoš za ovu grupu ljudi važiti najviše šest godina.

Budući da je zgodnije podnijeti zahtjev za biometrijski pasoš, rečeno je da se novi dokument potpuno isplati, što je tjeralo roditelje da pozdrave ovu odluku.

Pročitajte još:

Evo koliko je novca potrebno četveročlanoj porodici u Njemačkoj za život kroz mjesec dana (VIDEO)

Objavljeni podaci o prosječnoj plati u Njemačkoj, u kojoj saveznoj državi su najveće te koliko muškarci zarađuju više od žena. IZNENADITI ĆETE SE

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …