Zašto sve više staračkih domova u Njemačkoj ide u stečaj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Zašto sve više staračkih domova u Njemačkoj ide u stečaj
medicinska sestra

Zašto sve više staračkih domova u Njemačkoj ide u stečaj

Dorea, Curata, Hansa Grupa – sve više velikih njemačkih lanaca domova za starije osobe podnose zahtjeve za stečaj. Razlog za to su sve veći troškovi i nedostatak kvalifikovanih radnika.

Dom za starije osobe u malom mjestu Kalterherbergu, na zapadu Njemačke, vrlo jeuređen. U žutoj je boji, ima velike prozore i prekrasan mali park.

“Naša lista čekanja je duga. Svaki dan nas zovu dvije osobe zainteresovane za mjesto”, kazao je privremeni upravitelj doma Andreas Nowack.

No, dom je ipak većim dijelom prazan. Trenutno je popunjeno 17 od 38 mjesta. Ovaj dom je početkom godine, kada je bio u privatnom vlasništvu, bio na rubu stečaja.

“Moram priznati da me to jako uplašilo”, rekla je Irmtraud Prummer.

Ova 81-godišnjakinja ovdje živi tek godinu dana. Njezina porodica i prijatelji žive u blizini, u okolnim mjestima. Da je dom tada bio zatvoren, najbliži sljedeći bio bi im udaljen 50 kilometara. Međutim, tada je uskočio Crveni križ koji je preuzeo vlasništvo.

Radi li više od trećine domova s gubicima

Problem je taj što je dom zapravo premalen da bi mogao sam sebe izdržavati. Bilo bi potrebno 70 do 80 mjesta da bi se isplatilo, tvrdi upravitelj Nowack.

Učiniti ovaj dom za starije profitabilnim nije nimalo lak zadatak. Velik problem predstavlja nedostatak stručnog osoblja. Samo s dovoljno osoblja moguće je primiti dovoljan broj korisnika. No, broj radnika se u odnosu na ranije još smanjio. S obzirom na to da je prijetio stečaj, mnogi kvalifikovani radnici su potražili novi posao. To je negativna spirala koja vuče na dolje i iz koje se dom mora izvući.

I to je tako za mnoge domove za starije osobe u Njemačkoj. Prema podacima stručnog servisa pflegemarkt.de, prošle godine su 142 staračka doma, od 11.000 u Njemačkoj, morala biti zatvorena. Samo u prva tri mjeseca ove godine bilo ih je već 200 zatvorenih. Prema navodima analize konsultantske kompanije Roland Berger, 37 posto domova u zemlji vjerojatno će do kraja godine biti u minusu.

Dom mora biti 98 posto popunjen

Ovaj je razvoj još uvijek prilično nov, ocijenio je Thomas Kalwitzki sa Univerziteta u Bremenu. On istražuje teme vezane za socijalnu skrb. Do sada su vlasnici poslovali profitabilno. Starački domovi bili su popularan cilj investitora i smatrali su se sigurnim ulaganjem.

Međutim, čitav je koncept bio na staklenim nogama. Samo je mali korak dijelio profit od gubitka. Da bi domovi zarađivali, 98 posto mjesta mora biti popunjeno. Kada je korisnika manje, on ulazi u crvenu zonu.

To se može brzo desiti, jer postoji velik nedostatak stručnog osoblja. Prema studiji Univerziteta u Bremenu, njegovatelja je premalo, a potreba se povećava iz dana u dan.

Osim toga, troškovi za radnike su porasli prihvatanjem novog kolektivnog ugovora u prošloj godini. Domovi od septembra 2022. mogu naplatiti usluge zdravstvenom osiguranju samo ako svoje osoblje plaćaju prema tarifi.

Istovremeno, vlasnici domova mogu pregovarati o novim cijenama sa zdravstvenim osiguranjima samo jednom godišnje, napomenuo je Kalwitzki, i sada imaju nepokrivene troškove.

“Vlasnici domova očigledno nisu stvorili dovoljno finansijskih rezervi kako bi prebrodili ovu tešku situaciju”, konstatovao je.

Hiljadu eura kao znak dobrodošlice – i bicikl

Neprofitnim vlasnicima, poput Crvenog križa, malo je lakše, jer ne moraju ostvarivati ​​zaradu i isplaćivati dividende kao veliki privatni lanci.

“Za sada smo zadovoljni nulom. Ni zarada, ali ni gubitak”, kazao je upravitelj doma Nowack.

Zbog toga planira proširenje doma na 80 mjesta u Kalterherbergu, i izgraditi novu zgradu. Međutim, ni to neće biti lako – troškovi gradnje trenutno dramatično rastu.

Najveći je izazov je pronaći kvalifikovano osoblje, posebno u ruralnim područjima. Trenutno Nowacku nedostaje sedam njegovatelja.

“Videooglase smo objavili na društvenim mrežama, odštampali smo reklame na vrećicama za sendviče, nudimo bonus dobrodošlice od 1.000 eura, bicikl za posao, dodatno penzijsko osiguranje i članstvo u fitness klubu. Pokušavamo biti privlačniji kao poslodavac u svakom pogledu, ali uopće nije jednostavno naći ljude”, ukazao je.

No, ipak nije nemoguće. Troje zainteresovanih se javilo, dvoje je već zaposleno. To znači da dom za starije osobe u Kalterherbergu može od ovog mjeseca ponovno primati nove stanovnike, prenosi Deutsche Welle (DW).

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …