PORODICE U NJEMAČKOJ ĆE MJESEČNO DOBIVATI VIŠE NOVCA: Njemačka vlada usvaja dječiju osnovnu naknadu kako bi srušila birokratske prepreke i spasila porodice - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / PORODICE U NJEMAČKOJ ĆE MJESEČNO DOBIVATI VIŠE NOVCA: Njemačka vlada usvaja dječiju osnovnu naknadu kako bi srušila birokratske prepreke i spasila porodice

PORODICE U NJEMAČKOJ ĆE MJESEČNO DOBIVATI VIŠE NOVCA: Njemačka vlada usvaja dječiju osnovnu naknadu kako bi srušila birokratske prepreke i spasila porodice

Njemačka vlada je nakon dugog premišljanja usvojila dječiju osnovnu naknadu koja ima za cilj smanjiti birokratske prepreke i dosegnuti više porodica.

Nakon dugog razmatranja, kabinet Semafor-koalicije je usvojio dječiju osnovnu naknadu. O tome izvještavaju novinske agencije dpa i Reuters pozivajući se na izvore iz vlade. U budućnosti će se postojeći dodaci poput dječijeg doplatka, doplatka za djecu iz građanskog novca za djecu i doplatka za djecu objediniti.

Pročitajte još:

Uskoro više od 250 eura “Kindergeld-a” u Njemačkoj

Kroz veću preglednost i centralnu platformu, cilj je također dosegnuti porodice koje dosad nisu dobivale novac koji im pripada, bilo zbog neznanja ili zbog birokratskih prepreka. Za to će biti stvoreno središnje mjesto za pomoć, tzv. “Porodična služba”. Prijedlog zakona sada mora proći Bundestag i Bundesrat.

Otvorena pitanja riješena: Semafor planira troškove dječije osnovne naknade od oko 2,4 milijarde eura za 2025. godinu

Uvođenje dječije osnovne naknade bilo je dogovoreno u koalicijskom sporazumu između SPD-a, FDP-a i Zelenih – te je zatim postalo jednim od najspornijih projekata Semafor vlade. To je izazvalo napetosti unutar Ampel-koalicije posljednjih sedmica. Pogotovo ministar financija Christian Lindner (FDP) i ministrica za porodice Lisa Paus (Zeleni) svađali su se oko financiranja – krajem avgusta su se naposljetku usuglasili.

Nacrt zakona trebao je biti usvojen u Saveznom kabinetu već prije dvije sedmice. Međutim, nije bio na dnevnom redu. Iz vladinih krugova stigao je izvještaj da su otvorena pitanja u međuvremenu riješena.

U godini uvođenja, 2025. godine, Semafor trenutno procjenjuje dodatne troškove od oko 2,4 milijarde eura. Također se navodi da bi se troškovi u narednim godinama mogli povećati na čak šest milijardi eura kako se bude povećavala upotreba dječije osnovne naknade.

Pročitajte još:

Njemačka ukida dječiji doplatak (Kindergeld) a uvodi KINDERGRUNDSICHERUNG. Evo koja je razlika:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …