Potvrđeno: U Austriji ćete za povrat plastičnih boca i aluminijskih limenki dobit 25 centi - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Potvrđeno: U Austriji ćete za povrat plastičnih boca i aluminijskih limenki dobit 25 centi

Potvrđeno: U Austriji ćete za povrat plastičnih boca i aluminijskih limenki dobit 25 centi

Od 2025. na plastične boce i aluminijske limenke naplaćivat će se depozit od 25 centi. Nakon konzumacije, potrošači će moći vratiti ambalažu bilo kojem prodavatelju tih proizvoda te će naknadu dobiti natrag. Nakon što je vlada predstavila relevantna pravila prošle godine, odgovarajuću uredbu danas je izdala ministrica za klimu Leonore Gewessler (Zeleni) prenosi kroativ.

Svako ko kupi plastične boce ili aluminijske limenke od 2025. godine plaćat će 25 centi kao polog. Ako vratite prazne boce i limenke, također ćete dobiti svoj novac natrag. Time se osigurava da se ambalaža reciklira i da ne završi u prirodi ili u otpadu.

Sistem depozita primjenjivat će se na sve jednokratne boce za piće i aluminijske limenke od 0,1 do tri litre od 2025. godine. Postoje iznimke za mlijeko i mliječne napitke iz higijenskih razloga. Kartoni za piće u početku nisu dio sistema depozita, ali to se ne može isključiti u budućnosti, rekla je Monika Fiala, direktorica agencije za preradu EWP Recycling Pfand Austria.

Boce i limenke mogu se vratiti gdje god se piće prodaje, ne samo u supermarketu, već i na štandovima s hranom primjerice. Posebni uslovi vrijede za male trgovine: one moraju prihvatiti samo boce i pića u uobičajenim prodajnim količinama ili samo proizvode koje stvarno prodaju.

Od 1. januara 2025. oni proizvodi koje sistem depozita pokriva bit će označeni odgovarajućim simbolom. Kako bi se osiguralo da se proizvodi koji su već stavljeni na police, ali još nisu prodani, ne unište, u početku se primjenjuje prijelazno razdoblje. Sistemom depozita upravlja posebno osnovana firma EWP Recycling Pfand Austrija.

Pripreme u maloprodaji trenutno su u punom jeku. “U procesu smo prenamjene podružnica, postavljanja strojeva za povrat i prilagođavanja svih sustava,” rekao je Robert Nagele prenosi kroativ

.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …