Njemačka planira do kraja 2023. usvojiti Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo. - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka planira do kraja 2023. usvojiti Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo.

Njemačka planira do kraja 2023. usvojiti Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo.

Više od 30 hiljada bivših bh. državljana mogli bi vratiti državljanstvo BiH kojeg su se ranije morali odreći

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je danas poslaničku inicijativu kojom traži pokretanje procedure zaključenja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

U tom slučaju, kako navodi Zvizdić na svom Facebook profilu, više od 30 hiljada bivših bh. državljana mogli bi vratiti državljanstvo BiH kojeg su se ranije morali odreći.

– S obzirom na informaciju da SR Njemačka planira do kraja 2023. usvojiti novi Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo SR Njemačke i BiH, potrebno je u skladu sa članom I stav (7) tačka d) Ustava Bosne i Hercegovine pristupiti zaključivanju Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke. Navedena ustavna odredba prpisuje da “državljani Bosne i Hercegovine mogu imati dvojno državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje … – napisao je Zvizdić u obrazloženju.

Ističe da će u slučaju zaključivanja bilateralnog sporazuma u ravnopravnom položaju bi bili svi trenutni i bivši državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva jer zakonodavstvo SR Njemačke ne dozvoljava dvojno državljanstvo BiH i SR Njemačke.

Član 14 Zakon o državljanstvo, kako dodaje, propisuje olakšani prijem u državljanstvo bivšim bh. državljanima te u slučaju zaključivanja Sporazuma ponovni prijem u bh. državljanstvo BiH ne bi bio uslovljen odricanjem od državljanstva SR Njemačke, navodi Focus.ba.

Njemačka vlada je prihvatila reformu zakona o državljanstvu kojim se olakšava stjecanje njemačke državljanstva.

– Želimo da građani koji su već dugo dio našeg društva počnu sudjelovati u demokratskim procesima u Njemačkoj, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prilikom predstavljanja nacrta zakona o državljanstvu.

– Donosimo moderni zakon o useljavanju u skladu s našim raznolikim društvom i modernom zemljom, rekla je Faeser.

Najvažniji dio reforme zakona odnosi se na skraćenje roka nakon kojeg stranci koji žive u Njemačkoj mogu podnijeti zahtjev za njemačkim državljanstvom sa sadašnjih osam na pet godina. Kod osoba koje se na poseban način istaknu u procesu integracije, kroz velike napretke u učenju jezika ili izuzetnih postignuća na radnom mjestu, će rok biti skraćen na tri godine.

Također će biti dozvoljeno dvojno državljanstvo što je do sada bilo omogućeno samo državljanima neke od članica Europske unije ili u iznimnim slučajevima.

Za pripadnike tzv. prve generacije radnika, stjecanje uvjeta za državljanstvo bit će pojednostavljen jezični test. Umjesto dosadašnjeg pismenog testa poznavanja njemačkog jezika, bit će dovoljno jednostavno usmeno sporazumijevanje.

  • Ovo je kasno priznanje za zasluge prve generacije gastarbajtera u Njemačkoj, rekla je Faeser.

I dalje na snazi ostaje pravilo da osobe koje podnose zahtjev za državljanstvom moraju biti u stanju financijski skrbiti za sebe i svoju porodicu. Izuzeci su mogući u iznimnim slučajevima kod samohranih roditelja ili osoba s posebnim potrebama.

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …