U Njemačkoj za neke struke povećana minimalna satnica, evo o kojim strukama je riječ i kolika je ta satnica: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / U Njemačkoj za neke struke povećana minimalna satnica, evo o kojim strukama je riječ i kolika je ta satnica:

U Njemačkoj za neke struke povećana minimalna satnica, evo o kojim strukama je riječ i kolika je ta satnica:

U građevinskom sektoru (Gerüstbau) minimalna satnica raste s 12.85 eura na 13.60 eura po satu. Za tačno godinu dana doći će do daljnjeg povećanja satnice od dodatnih 35 centi. Osim toga, od 01. oktobra  2023. godine povećala se satnica zaposlenima u krovopokrivačkom sektoru (krovari) prenosi GPMaljevac.

U prvom koraku zaposlenici su u novembru 2022. godine dobili pet posto veće plate. Kako pišu njemački mediji, sada će im plate porasti za tri posto odnosno na minimalno 21.12 eura po satu.

Rast minimalne satnice tek u 2024. godini

Dok se pojedini radnici mogu radovati rastu satnica, oni koji rade za minimalac nisu te sreće. O rastu minimalne satnice svake dvije godine odlučuje Komisija za minimalne satnice.

Komisija se sastoji od udruga zaposlenika i poslodavaca koje moraju postići zajednički dogovor.

U 2023. godine prvi put nije bilo jednoglasne odluke. Zbog jednog jedinog glasa prevagnuo je prijedlog poslodavca, zbog čega bi minimalna satnica 2024. godine trebala porasti za 3.42 posto odnosno na 12.41 euro. U 2025. godini porast će na 12.82 eura.

Minimalna satnica je preniska

Stručnjaci predlažu da minimalna satnica bude 60 posto bruto srednjeg dohodaka. Prosječna bruto plata u Njemačkoj 2023. godine iznosi 44.074 eura godišnje. Time bi minimalna satnica trebala biti 13.53 eura.

Mnogi u sektoru s niskim satnicama smatraju da im je egzistencija ugrožena unatoč tome što rade na puno radno vrijeme.

Njemačkoj je potrebna minimalna satnica koja je zaista otporna na siromaštvo”, smatraju stručnjaci.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …