Kriza u Njemačkoj: Svaki šesti ispitanik priznaje – jedva preživljavamo zbog nezaustavljivog rasta troškova - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Kriza u Njemačkoj: Svaki šesti ispitanik priznaje – jedva preživljavamo zbog nezaustavljivog rasta troškova
eurici

Kriza u Njemačkoj: Svaki šesti ispitanik priznaje – jedva preživljavamo zbog nezaustavljivog rasta troškova

Zbog visokih cijena svaki šesti stanovnik Njemačke priznaje da jedva uspijeva pokriti svoje troškove. U jednoj je anketi 17,2 posto ispitanika odgovorilo na pitanje koliko ih osobno pogađa poskupljenje prenosi superradio.

U sličnom istraživanju Poštanske banke (Postbank) prošle godine udio ljudi koji su se žalili da jedva spajaju kraj s krajem bio je 11 posto, objavila je banka u ponedjeljak.

Pročitajte još:

Evo koliko je novca potrebno četveročlanoj porodici u Njemačkoj za život kroz mjesec dana (VIDEO)

Od 15. do 18. septembra u YouGov anketi sudjelovalo je 2059 građana.

Nešto više od trećine izjavilo je da ušteđevinu mora trošiti na svakodnevne troškove – “mnogo” (10 posto) ili “donekle” (28,2 posto).

Svaki šesti (17,7 posto) rekao je da nema ušteđevine. Četvero od deset ispitanika (39 posto) ima, prema vlastitim riječima, dovoljno visoku redovnu platu da se nosi s cijenama.

Najnoviji podaci o cijenama ipak daju nadu potrošačima. U rujnu je međugodišnja inflacija od 4,5 posto, prema preliminarnim brojkama, najniža od početka rata u Ukrajini u martu 2022. godine.

Pročitajte još:

GASTARBAJTER I NJEGOV OTAC PROGOVORILI: Zašto naši u Njemačkoj stalno lažu koliko zarađuju! Evo kolika je tamo stvarno plata VIDEO

Ekonomisti predviđaju daljnje slabljenje inflacije.

“Uz inflaciju, koja još uvijek traje, ali ipak jenjava, situacija bi se trebala malo opustiti”, komentirao je rezultate istraživanja investicijski stručnjak Deutsche Banka Ulrich Stephan.

U anketi je nešto manje od trećine građana (31 posto) izjavilo da su unatoč snažnom rastu cijena ipak uspjeli uštedjeti.

18,8 posto reklo je da uspijeva čak i više nego prije, a 20,8 posto da stavlja manje novca na stranu. Potpuno ih je prestalo štedjeti 8,7 posto prenosi superradio.

Pročitajte još:

Evo kolike su plate u Njemačkoj – Zarade i troškovi života (Detaljan spisak plata)

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …