Na odmoru čak 58 dana? Radnici u Njemačkoj iduće se godine imaju čemu veseliti - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Na odmoru čak 58 dana? Radnici u Njemačkoj iduće se godine imaju čemu veseliti

Na odmoru čak 58 dana? Radnici u Njemačkoj iduće se godine imaju čemu veseliti

Iduće godine samo jedan državni praznik u Njemačkoj pada na vikend, što omogućava puno prostora svima koji požele otići na produženi vikend

Radnici u Njemačkoj iduće bi godine, ako dobro poslože svoj raspored, mogli dobiti čak 58 slobodnih dana od 27 dana godišnjeg odmora, i to zahvaljujući državnim praznicima koji mahom padaju na radne dane. Kako prenosi Fenix Magazin, iduće godine samo jedan državni praznik u toj državi pada na vikend, što omogućava puno prostora svima koji požele otići na produženi vikend. 

Već u januaru Nova godina past će na ponedjeljak, što znači da se uz četiri dana godišnjeg odmora može dobiti devet slobodnih dana. Nakon toga već u martu dio Nijemaca može uživati dodatnim slobodnim danima jer je u Mecklenburg-Zapadnom Pomeraniju i Berlinu Međunarodni dan žena državni praznik.

Potom za Uskrs se može dobiti 16 dana godišnjeg od iskorištenih osam, a nakon toga slijedi maj koji u Njemačkoj broji tri državna praznika – Praznik rada, Uzašašće i Duhovi i svi oni padaju na radnu sedmicu. Osim toga, u pokrajinama Baden-Württemberga, Bavarske, Hessena, Sjeverne Rajne-Vestfalije, Porajnja-Falačke i Saarlanda Tijelovo pada na 30. maj, tako da je i to prilika za još jedan dan odmora. 

Što se tiče avgusta, stanovnici Bavarske i Saarlanda mogu dobiti devet dana odmora i to zbog Velike Gospe koja pada 15. avgusta. U septembru se pak u Tiringiji ne radi na Svjetski dan djeteta koji pada 20. septembra, no dan odmora sve Nijemce čeka 3. oktobra kada se obilježava Dan njemačkog jedinstva. Na zadnji dan listopada devet saveznih zemalja obilježava i Dan reformacije stoga je i to prilika za jedan slobodni dan, dok Baden-Württemberg, Bavarska, Hessen, Sjeverna Rajne-Vestfalija, Porajnja-Falačka i Saarland slobodan dan imaju 1. novembra, za blagdan Svih svetih. Saska uz to 20. novembra obilježava i Dan pokajanja i molitve, i to 20. novembra.

Međutim, prenosi medij, najbolja prilika za spajanje odmora stići će u decembru iduće godine u Njemačkoj. Uz samo sedam dana godišnjeg moći će se uživati u čak 16 dana odmora, i to ako se uzme slobodno 23., 24. i 27. decembar pa sedmica iza toga 30. i 31., a onda nakon toga 2. i 3. januar.

U sljedećem linku su navedeni svi datumi vjerskih i državnih praznika 2024 u Njemačkoj. U tabeli ćete naći ime i datum praznika i u kojim regijama je praznik tako da možete planirati godišnje odmore:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …